Gradovi

Pusić: Biće blamaža ako me nova vlada ne podrži u UN

ZAGREB – Prva potpredsednica hrvatske vlade u odlasku i šefica diplomatije te zemlje Vesna Pusić je izjavila da nova vlada ne može da poništi njenu kandidaturu za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali može da pošalje pismo da je ne podržava, što bi, prema njenoj oceni, „tek bila blamaža“.

Pusićeva je tako prokomentarisala indirektne najave iz HDZ-a o mogućoj reviziji njene kandidature za mesto generalnog sekretara UN-a.

Tehnička vlada je njenu kandidaturu poslala ponovo u petak, nakon što je utvrđeno da je obaveštenje o odluci dostavljeno početkom septembra u sedište UN-a u Njujorku stiglo pre zvaničnog početka procesa 15. decembra.

„To je jedna odluka koju je vlada donela najnormalnije i sve ovo što se kasnije događalo predstavlja primenu te odluke. Ta odluka je donesena negde početkom jeseni, vlada je tada funkcionisala najnormalnije“, izjavila je Pusićeva u intervjuu za televiziju RTL, odgovarajući na pitanje novinara da li bi volela da je u vreme predavanja prve kandidature dobila podršku opozicije.

„Ja bih očekivala da će oni to da naprave, u normalnim okolnostima bi oni to naravno i napravili“, odgovorila je Pusić i dodala da je ona podržavala čitavu proceduru ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, iako ju je vodio HDZ.

„Svim silama sam na tome radila, sarađivala i pomagala jer sam mislila da je to dobra stvar. Isto tako, i ovo je jedna dobra stvar. Iako, naravno, daleko od toga da je sigurno da ću ja biti izabrana“, kazala je Pusić.

Voditelj je na kraju pitao može li njena kandidatura biti poništena, na što je Pusić odgovorila negativno.

„Pa ne može biti poništena. Nova vlada može, iako se to nikada u istoriji nije dogodilo, napisati pismo da oni ne podržavaju moju kandidaturu. To bi zaista bila blamaža i za zemlju, generalno, ali za mene svakako ne. Ja nisam kvalifikovana za mnoge stvari, ali ovo je jedan posao za koji u mojoj dugoj radnoj biografiji imam kvalifikacije, i koji bi bio zaista jedna dobra stvar“, rekla je Pusićeva.

„Moje mišljenje je da bi pod normalnim okolnostima, svaka vlada trebala to da podrži i da bude sretna da Hrvatska ima jednog pristojnog kandidata koji se može pristojno predstaviti, koji ima dugo iskustvo u borbi za ljudska prava, razvojnim projektima, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici, parlamentu i u Vladi“, istakla je Vesna Pusić.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh