• Gradovi

  Pusić: Srbija da preuzme finansiranje medija hrvatske manjine

  ZAGREB – Ministarka spoljnih i evropskih poslova u tehničkoj Vladi Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da će nakon ukidanja medija na hrvatskom jeziku u Srbiji njihovo finansiranje na sebe morati da preuzme država, jer je zaštita manjinskih prava jedan od glavnih uslova za pregovore o pristupanju Srbije EU.

  „Nadam se da ćemo to uspeti da bilateralno dogovorimo i pre nego što to pitanje dođe na dnevni red u pregovorima Srbije i EU o pridruživanju. To je nama u pristupanju EU bio nezaobilazan uslov, pa će biti i njima“, rekla je Pusić Hrvatskom radiju.

  Zbog privatizacije medija u Srbiji izgubljeno je niz radio i televizijskih programa na jezicima manjina u Vojvodini, a nakon već ranije ugašenih medija na hrvatskom jeziku, u Vojvodini je pred gašenjem i jedini preostali radijski program na hrvatskom jeziku na Radio Subotici, navodi Hina.

  Hrvatska manjina je godinama upozoravala da će privatizacijom te gradske stanice biti dovedeno u pitanje informisanje na njihovom maternjem jeziku, čime se, poručuju, umanjuju stečena prava Hrvata u Srbiji.

  Jedini radio u Srbiji koji je imao svakodnevni program na hrvatskom jeziku, 26. novembra ostao je bez ijednog zaposlenog i preti mu potpuni nestanak, a poslednjih sedmoro zaposlenih koji su mesec dana održavali celodnevni program na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, bilo je prinuđeno da potpiše rešenje o otkazu ugovora o radu, navodi Hina.

  Trosatni program na hrvatskom jeziku u etru će biti najverovatnije do Božića, kada će se u potpunosti ugasiti, zaključuje hrvatska agencija, podsećajući da je Radio Subotica u etru od 1968, a svakodnevni program na hrvatskom jeziku emuje od 1998.

  Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com