Gradovi

Puškov: Bez većih promena odnosa Beograda i Moskve posle izbora

MOSKVA – U odnosima između Moskve i Beograda neće doći do značajnih promena nakon pobede vladajuće stranke na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem na parlamentarnim izborima u Srbiji, izjavio je šef Soljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov.

“ Na izborima u Srbiji je pobedila vladajuća stranka, što ukazuje na to da je većina Srba glasala za nastavak aktuelne politike evropskih integracija, uz istovremeno održavanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa Rusijom“, istakao je Puškov, a prenela agencija Tas s.

On je dodao da su rezultati juče održanih prevremenih izbora bili očekivani i da neće doći do značajnije promene srpske spoljne politike.

„Kad je reč o srpsko-ruskim odnosima, verujem da će se oni razvijati kako je predviđeno sporazumima koji su postignuti tokom kontakata i sastanaka čelnika dvaju zemalja, a posebno poslednjih poseta premijera Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića Moskvi“, naveo je Puškov.

Komentarišući to što su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka osvojile pet, odnosno osam odsto glasova na izborima u Srbiji, ruski zvaničnik je rekao: „Iako su to dve različite stranke, karakteriše ih oštar stav prema pristupanju NATO-u.“

„Mislim da će prisustvo te dve stranke u srpskom parlamentu imati određeni uticaj na diskusiju po pitanju spoljnopolitičke strategije Srbije u budućnosti“, izjavio je Puškov.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,25 odsto glasova.

Cenzus su prešle i koalicija SPS-JS sa 11,01 odsto, SRS sa 8,05 odsto, koalicija oko DS sa 6,05 odsto, Pokret „Dosta je bilo“ sa 5,99 odsto, SDS-LDP-LSV 5,03 i DS S-Dveri sa pet odsto glasova.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh