• Gradovi

  Putin čestitao Novu godinu i Obami i Trampu

  MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je odlazećem predsedniku SAD Baraku Obami i novoizabranom šefu Bele kuće Donaldu Trampu predstojeću Novu godinu.

  „Za žaljenje je to što administracija američkog predsednika Baraka Obame okončava svoj rad na ovakav način, ali, bez obzira na to, čestitam njemu i članovima njegove porodice predstojeću Novu godinu. Takođe čestitam novoizabranom predsedniku Trampu i celokupnom američkom narodu“, navedeno je u saopštanju ruskog predsednika, prenosi TAS S.

  Putin rekao je danas da je neće proterati nijednog američkog diplomatu u znak odmazde zbog najnovijih sankcija Vašingtona Moskvi.

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prethodno predložio Putinu da iz zemlje bude proterano 35 američkih diplomata, kao protivmeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za hakovanje u cilju mešanja u američke izbore, preneo je Tas s.

  „Ruske diplomate se vraćaju kući gde će provesti novogodišnje praznike sa svojim porodicama i dragim osobama. Kod kuće. Mi nećemo praviti probleme američkim diplomatama. Nikoga nećemo proterati“, naveo je Putin, objavila je pres služba predsednika Rusije.

  Putin je takođe naveo da Rusija neće sprečiti porodice i decu (diplomata) od korišćenja odmora i upražnjavanja slobodnih aktivnosti tokom novogodišnjih praznika.

  „Uz to, pozivam decu američkih diplomata akreditovanih u Rusiji na novogodišnja i božićna slavlja u Kremlju“, rekao je Putin.

  On je naveo da Rusija zadržava pravo da preduzme akcije u znak odmazde zbog novih američkih sankcija protiv Rusije i proterivanja 35 ruskih diplomata, ali da Moskva neće podleći „kuhinjskoj diplomatiji“.

  „Načinićemo dalje korake na obnovi rusko-američkih odnosa, uzimajući u obzir politiku Trampove administracije“, kazao je Putin.

  Ruski predsednik je naveo da akcije Vašingtona protiv Rusije ne nanose štetu samo bilateralnim odnosima već i celom svetu.

  „Smatramo da novi koraci odlazeće američke administracije nisu prijateljski, da su provokativni i usmereni ka daljem podrivanju rusko-američkih odnosa. Ovo se definitivno kosi sa fundamentalnim interesima i ruskog i američkog naroda“, naveo je Putin, a prenela pres služba Kremlja.

  Natalia Kolesnikova/ Pool photo via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com