Gradovi

Putin krajem jula u Sloveniji?

LJUBLJANA – „Rusku kapelicu“ u Sloveniji na planinskom prevoju Vršič prošle godine je posetio ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok bi se ove godine povodom 100. godišnjice njenog podizanja moglo dogoditi da se pred njom pojavi i ruski predsednik Vladimir Putin, pišu slovenački mediji.

Mediji navode da je predsednik Slovenije Borut Pahor odlučio da uputi neslužbeni poziv Putinu na simbolično mesto rusko-slovenačkog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira koju su 1916. na planinskom prelazu Vršič u zapadnoj Sloveniji napravili ruski ratni zarobljenici koji su na tom mestu gradili put kad je veliki broj njih zatrpala lavina.

Očekuje se da bi Pahor tu zasada nepotvrđenu informaciju trebalo da razjasni sledeće sedmice, prenosi Hina.

Mediji podsećaju da je reč o vrlo osetljivom pitanju, s obzirom da je i Medvedev prošlogodišnju posetu Sloveniji iskoristio za oštre kritike Evropske unije zbog nametnutih sankcija.

Na spoljnopolitičke dimenzije upućivanja Pahorovog neslužbenog poziva Putinu, navodno je, na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti nedavno upozorila Viktorija Nuland iz američkog Stejt departmenta, a „Večer“ navodi da se Amerikanci boje „probijanja“ međunarodnih sankcija i politike izolacije Putina koji su nametnuti zbog njegove politike prema Ukrajini i delovanja u sirijskom konfliktu.

SAD, navodno, potez Ljubljane prema Moskvi smatraju signalom udaljavanja EU od američke strategije izolacije Moskve jer posete ruskih zvaničnika ovog leta predviđaju i neke druge države poput Austrije i Finske, navode mediji u Sloveniji.

Neki slovenački portali danas tvrde da bi, ako do posete Putina Sloveniji krajem jula zaista dođe, bilo moguće očekivati i njegov kratki obilazak Ljubljane, gđe bi odao počast pripadnicima Crvene armije poginulim na slovenačkom tlu tokom Drugog svetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.

Mediji pišu i da bi čitava komemoracija na putu za Vršič, strateški važnom u Prvom svetskom ratu zbog blizine fronta na Soči, mogla imati i ekumenski karakter, prenela je Hina.

Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh