Svet

Putin: Lenjin postavio atomsku bombu pod Rusiju

On je to rekao tokom jučerašnjeg sastanka Predsedničkog saveta za nauku i obrazovanje, nakon što je jedan od učesnika citirao stihove iz poeme Borisa Pasternaka, u kojima je Lenjin opisan kao neko ko je tok svojih misli usmeravao na upravljanje zemljom.

„Ispravno je da vam vladavina bude rukovođena mislima, ali samo kada vam ideje dovode do ispravnih rezultata, a ne kao što je to radio Vladimir Iljič“, istakao je Putin, dodavši da su na kraju Lenjinove ideje dovele do kraha Sovjetskog Saveza, prenosi „Moskou Tajms“.

Kako je primetio, tada je bilo mnogo takvih ideja, kao što je autonomija za regione.

„Takvim idejama je postavljena atomska bomba ispod zdanja zvanog Rusija koja je kasnije eksplodirala. Nije nam bila potrebna globalna revolucija“, ocenio je Putin.

lenjin oktobarska revolucija sssr rusija

On je ranije opisao pad Sovjetskog Saveza kao „najveću geopolitičku katastrofu 20. veka“, navodi moskovski nedeljnik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče, odgovarajući na pitanje novinara zašto je ruski predsednik ocenio da je Lenjin postavio atomsku bombu ispod Rusije, rekao da je to Putinovo gledište, preneo je TASS.

„To može biti razlog za neslaganje, ali ne i za ogorčenost, s obzirom na to da svako, uključujući i predsednika, ima pravo na svoje mišljenje o ovoj ili onoj istorijskoj ličnosti“, izjavio je Peskov.

Lenjinovo balsamovano telo trenutno je izloženo u Mauzoleju na Crvenom trgu uprkos brojnim pozivima da bude propisno pokopano, podseća ruska agencija.

Peskov je juče novinarima rekao da sahrana tela lidera boljševičke revolucije „nije na agendi“.

587

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh