Svet

Putin odobrio ubistvo Litvinjenka?

Neimenovani izvori iz Kremlja navode da je za Moskvu neprihvatljiv tajni karakter nekih delova istrage i upozoravaju da će britanska istraga imati ozbiljne posledice u odnosima između Britanije i Rusije, prenosi B92 pozivajući se na ruske medije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je britanska istraga o smrti Litvinjenka pristrasna i ograničena i da London politizuje taj čisto krivični slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Britanije i Rusije, prenele su agencije.

vladimir putin

Britanski sudija Robert Oven rekao je ranije danas u londonskom Visokom sudu, na kraju javne istrage o smrti Litvinjenka, da je Putin verovatno odobrio operaciju ruske bezbednosne službe FSB s ciljem njegovog ubistva trovanjem radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

U Ovenovom izveštaju je navedeno da je ubistvo odobrio i tadašnji šef FSB, naslednika KGB, Nikolaj Patrušev.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj, dok je Litvinjenko u samrtničkoj postelji rekao istražiteljima da je direktno Putin naložio njegovo ubistvo.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

Lugovoj je danas ocenio da su optužbe protiv njega apsurdne i da rezultati britanske istrage još jednom potvrđuju antiruski stav Londona.

Istovremeno, udovica bivšeg ruskog špijuna Marina Litvinjenko izrazila je u Visokom sudu u Londonu zadovoljstvo zaključcima britanske istrage i pozvala britansku vladu da preduzme korake protiv ruskih agenata koji operišu u Britaniji i uvedu sankcije protiv Rusije i Putina.

Tvrdeći da je britanska vlada obećala akciju, ona traži uvođenje ciljanih ekonomskih sankcija i zabranu putovanja imenovanim pojedincima, uključujući Patruševa i Putina, navodi britanska agencija.

Litvinjenkova smrt doprinela je pogoršavanju odnosa između Moskve i Londona posle hladnog rata, a veze između dve zemlje nikada se od tada nisu oporavile.

London razmatra mere protiv Rusije

Velika Britanija razmatra dalje korake protiv Rusije.

„Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN“, izjavila je danas portparolka britanskog premijera, prenosi Rojters.

U svetlu rezultata istrage razmatramo dalje korake, navela je ona.

I britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej takođe je rekla da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka.

Prema njenim rečima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

Ona je rekla da će u vezi sa ovim slučajem biti primenjeno zamrzavanje sredstava.

Mej je dodala da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje.

Ona je još rekla da je uputila pisma NATO i kolegama u EU kako bi se preduzeli koraci kako bi se sprečilo da se ubistva poput ovog ponove.

471

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh