Gradovi

Putin: Ponovo će rasti trgovinski promet sa Mađarskom

MOSKVA – Rusija i Mađarska će biti u stanju da, vremenom, uzajamni trgovinski promet vrate na stabilnu putanju rasta, posle 40-procentnog pada uzrokovanog ekonomskom situacijom i sankcijama, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je, na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, istakao da su ekonomski odnosi Moskve i Budimpešte tradicionalno bliski, prenosi ruska agencija Tas.

„Prošle godine, bilateralni trgovinski promet je smanjen i to značajno, za 40 odsto. Primetan pad je pre svega bio posledica nekoliko faktora, kao što su nestabilnost deviznog kursa i antiruske sankcije uvedene od strane Evropske unije“, rekao je on i izrazio uverenje „da ćemo biti u stanju da, vremenom, vratimo našu uzajamnu trgovinu na put stabilnog rasta, koji zadovoljava zajedničke interese“.

Predsednik Rusije je, takođe, iskazao zadovoljstvo zbog kvaliteta odnosa sa Mađarskom, iako je priznao smanjenje trgovinskih i ekonomskih kontakata.

„Zadovoljni smo, uprkos izvesnim problemima i padu trgovine. Sviđa nam se priroda naših odnosa“, kazao je Putin povodom sastanka sa Orbanom, opisujući Mađarsku kao „starog i pouzdanog partnera“.

Istovremeno, Viktor Orban je izjavio da je ruski izvoz energetskih resursa od ključnog značaja za proizvodnju u Mađarskoj.

„Izvoz energetskih resursa iz Rusije je ključno pitanje za Mađarsku. Mađarska industrija će jednostavno biti onesposobljena bez postojanja jakih ekonomskih kontakata sa Rusijom“, naveo je Orban.

Ranije danas, ruska agencija Tas je izvestila da su dugoročni ugovori o isporukama ruskog gasa Mađarskoj produženi do kraja 2019. godine, prema uvidu u dokumenta pripremljena za današnji sastanak.

Gotovo tri četvrtine energetskih potreba, Mađarska pokriva uvozom nafte i gasa iz Rusije.

Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh