• Novosti online

  Putin poslao u parlament paket ustavnih amandmana

  Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je u parlament paket ustavnih amandmana koji se uglavnom tumači kao njegov pokušaj da obezbedi sebi ostanak na vlasti znatno posle isteka mandata 2024. godine.

  Putin je ustavne promene prvi put predstavio u sredu u obraćanju naciji, navodeći da je njihov cilj da povećaju ulogu parlamenta i ojačaju demokratiju.

  S druge strane, kritičari Kremlja ocenjuju da je smisao ustavnih promena da omoguće Putinovu doživotnu vladavinu.

  Donji dom ruskog parlamenta, koji je pod Putinovom kontrolom, potvrdio je danas da je primio od Kremlja predlog zakona o ustavnim promenama.

  Poslanici će o predlogu raspravljati na sednici u četvrtak.

  Putin (67) je na vlasti više od 20 godina, duže od bilo kog ruskog ili sovjetskog lidera posle komunističkog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, koji je zemljom vladao od 1924. do smrti 1953. godine.

  Prema postojećem zakonu, Putin po isteku sadašnjeg, njegovog četvrtog i drugog uzastopnog predsedničkog mandata, nema pravo da se ponovo kandiduje.

  Analitičari navode da bi promene koje je Putin najavio mogle da mu omoguće da ostane na vlasti tako što bi prešao na poziciju šefa Državnog saveta ili na poziciju premijera, posle povećanja ovlašćenja parlamenta i vlade, uz ograničavanje moći predsednika države.

  Putinovi amandmani uključuju predlog da se ustavu da jasan prioritet nad medjunarodnim pravom, što se tumači kao odraz nezadovoljstva Kremlja presudama Evropskog suda za ljudska prava prema kojima je Rusija odgovorna za kršenja ljudskih prava.

  Jedan od predloga je i da najviši vladini zvaničnici ne smeju da imaju državljanstva drugih zemalja niti dozvole za boravak u njima.

  Pre nego što parlament bude glasao o predloženim promenama, njih će uz poslanike razmotriti i radna grupa koju je formirao Putin.

  U istom danu kada je najavio promene Ustava, Putin je na mesto premijera Dmitrija Medvedeva koji je osam godina bio na čelu vlade, postavio direktora poreske uprave Mihaila Mišustina.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com