• Gradovi

  Putin potpisao: Nema zone slobodne trgovine sa Kijevom

  MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se od 1. januara 2016. godine suspenduje ugovor o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom, a odluku o njenom ponovnom uspostavljanju, prema tom zakonu, doneće predsednik lično, javlja ruska agencija Tas.

  Istovremeno, ruski predsednik je, kako prenosi isti izvor, potpisao i uredbu o delimičnom nastavku važenja sporazuma o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom u delu koji se odnosi na izvozne carine na gas.

  Putin je 17. decembra inicirao donošenje Zakona o suspendovanju ugovora o zoni slobodne trgovine sa Kijevom, kojim se predviđa ukidanje trgovinskih povlastica Ukrajini, navodeći kao razlog „vanredne okolnosti koje pogađaju interese i nacionalnu bezbednost Rusije, zbog čega je potrebno usvajanje hitnih mera“.

  Sa druge strane, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je danas poručio da će na svaku akciju Rusije, Ukrajina odgovoriti kontra akcijom i konramerom, prenela je britanska agencija Rojters.

  Jacenjuk je rekao i da će ukrajinska vlada kasnije danas odobriti zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Rusije, što je, kako ocenjuje britanska agencija, vid odmazde za slične akcije Moskve protiv ukrajinskih proizvoda.

  Tokom sednice vlade, Jacenjuk je kazao da će ukrajinska vlada takođe promeniti carine na uvoz ruskih proizvoda, ali nije pružio dodatne detalje.

  Na „crnoj listi“, koju je ranije danas predstavilo ukrajinsko ministarstvo finansija, nalaze se proizvodi iz Rusije, kao što su meso i mesne prerađevine, hrana za bebe, čokolada, riba, sir, kafa, pivo, cigarete, alkohol, herbicidi, pa čak i lokomotive, navodi britanska agencija.

  Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com