• Gradovi

  Putin povrdio rusku politiku nuklearnog odvraćanja

  Predsednik Vladimir Putin odobrio je danas rusku politiku nuklearnog odvraćanja koja mu omogućava da atomskim oružjem odgovori na napad lak i samo konvencionalnim oružjem na neku državnu i vojnu infrastrukturu mkoja bi se smatrala ključnom.

  Uključivanjem napada konvencionalnim, ne-nuklearnim oružjem kao mogućeg okidača za rusku nuklearnu odmazdu, izleda da je taj dokument upozorenje SAD piše agencija AP.

  Nova proširena formulacija o tome odražava zabrinutost Rusije zbog razvoja perspektivnog oružja koje bi moglo da Vashingtonu omgući da onesposobi vojne i druge državne objekata bez pribegavanja atomskom oružju.

  U skladu sa ruskom vojnom doktrinom, novi dokument potvrđuje da bi Rusija mogla da nuklearnim oružjem odgovori na nuklearni ili napad konvencionalnim oružjem koja „ugrožava postojanje države“.

  Ali taj dokument o politici odbrane sada sadrži detaljan opis situacija koje bi mogle pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja: upotreba nuklearnog oružja ili drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika, i neprijateljski napad konvencionalnim oružjem koje preti postojanju te države.

  Pored toga, u tom dokumentu se sada navodi da bi Rusija mogla upotrebiti nuklearni arsenal ako dobije „pouzdane informacije“ o lansiranju balističkih raketa ka njenoj ili teritoriji njenih saveznika, kao i u slučaju „neprijateljskog udara na kritično važne državne ili vojne objekte Ruske Federacije, čije onesposobljavanje može izazvati neuspeh akcija odmazde (njenih) nuklearnih snaga“.

  Pominjanje ne-nuklearnog napada kao mogućeg povoda za nuklearnu odmazdu, odražava dugogodišnju zabrinutost Moskve zbog vojnih planova SAD.

  Gomilanje konvencionalnih snaga blizu granica Rusije i raspoređivanje raketne odbrane i naoružanja u svemiru su medju pretnjama koje je Moskva identifikovala u novom dokumentu.

  Odnosi SAD i Rusije su na najnižoj tački od „Hladnog rata“ zbog ukrajinske krize, optužbi za rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. i drugih sporova.

  Usred napetosti, Kremlj je više puta izrazio zabrinutost zbog razmeštanja američkih i savezničkih snaga na Baltiku i vežbi NATO blizu ruskih granica.

  Ruski zvaničnici američki program protivraketne odbrane i planove SAD za stavljanje oružja u orbitu Zemlje svrstali kao glavnu pretnju, tvrdeći da bi nova sposobnost mogla da dovede Vašington u iskušenje da nekažnjeno udari Rusiju u nadi da će odbiti njenu odmazdu.

  Putin je 2018. godine otkrio niz novih vrsta oružja za koje je rekao da će učiniti beskorisnom američku raketnu odbranu. najavljena je i hipersonična letelica „Avangard“ sposobna da leti 27 puta brže od brzine zvuka i vrši oštre manevre na putu ka cilju da bi izbegla neprijateljski raketni štit. Prva jedinica naoružana je „Avangardom“ decembra prošle godine.

  Drugo „oružje Sudnjeg dana“ koje je Putin spomenuo je podvodni bespilotni sistem „Poseidon“ s nukelarnim oružjem i nuklearnim pogonom, koji može izazvati razorni cunami u blizini neprijateljske obale. Probe tog sistema se nastavljaju.

  Prošle godine i Moskva i Vašington su se povukli iz Sporazuma o nuklearnim silama srednjeg dometa iz 1987. godine. Jedini sporazum SAD i Rusije o kontroli nuklearnog oružja koji je još na snazi je Novi sporazum START, koji su 2010. potpisali američki predsednik Barak Obama i tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Taj pakt ograničava svaku zemlju na ne više od 1.550 postavljenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih raketa i bombardera, i predviđa detaljne inspekcije na licu mesta kako bi se potvrdilo poštovanje sporazuma.

  Rusija je ponudila produženje Novog START-a koji ističe u februaru 2021. godine, dok je Trampova administracija za novi pakt o kontroli oružja koji bi uključivao i Kinu. Moskva je tu ideju opisala kao neizvodljivu, ukazujući na odbijanje Pekinga da pregovara o bilo kojem sporazumu koji bi umanjio njegov mnogo manji nuklearni arsenal.

  Ruske diplomate su rekle da bi „Avangard“ mogao da bude uključen u Novi START ukoliko bude produžen. Oni su takođe izrazili spremnost za pregovore o „Posejdonu“ i drugom novom oružju, kao i o potencijalnim američkim strateškim sredstvima.

  U razgovoru s članovima Saveta bezbednosti Rusije tokom vikenda, Putin je upozorio da Sporazum Novi START ističe, ali „pregovori o tom ključnom pitanju, važnom ne samo za nas već i za ceo svet, nisu ni počeli“.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com