• Gradovi

  Putin pozvao na hitan prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

  MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopštile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi.

  „Predsednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprečavanja novih žrtava“, izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela je agencija AFP.

  Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

  Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su takođe saopštile da je jermenska protivvazdušna obrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.

  Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Jermena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Jermenije od okončanja rata za nezavisnost 1994. godine.

  Obe strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dve decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razrešen.

  Jermensko Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je „neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao da prodre dublje u odbrambene linije odbrambene vojske Nagorno-Karabaha i zauzme taktičke pozicije“.

  „Neprijatelj je u tome sprečen“, navelo je Ministarstvo.

  Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vreme raspada Sovjetskog Saveza.

  Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.

  Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com