• Novosti online

  Putin protiv uvodjenja trgoviskih ograničenja Gruziji

  Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je načinio korak ka smirivanju tenzija u odnosima s Gruzijom, odbacivši pozive na uvodjenje trgovinskih ograničenja toj zemlji.

  Odnosi dve susedne zemlje ponovo su zahladneli prošlog meseca posle nasilnih protesta u Tbilisiju zbog prisustva ruskog poslanika u parlamentu Guzije.

  Putin je odmah potom zabranio direktne letove izmedju dve zemlje, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost ruskih turista.

  Tenzije su dodatno eskalirale u nedelju kada je voditelj nezavisne gruzijske televizije Rustavi 2 uputio niz uvreda na račun Putina i njegovih roditelja.

  Gruzijski zvaničnici su odmah kritikovali taj nastup i opisali ga kao još jedan pokušaj opozicije da produbi jaz sa Moskvom.

  Donji dom ruskog parlamenta zatražio je danas od vlade da razmotri uvodjenje trgovinskih ograničenja Gruziji kao odgovor na taj televizijski nastup.

  Medjutim, Putin je rekao da se protivi predloženim ograničenjima.

  „Ne bih to radio zbog poštovanja prema gruzijskom narodu. Ne bih učinio ništa što bi naštetilo našim odnosima“, rekao je Putin.

  Za gruzijskog voditelja koji ga je vredjao rekao je da je „neka bitanga“ koja ne treba da bude shvaćena ozbiljno.

  Rusija i Gruzija su 2008. vodile kratki rat, posle kojeg je Moskva priznala nezavisnost dve gruzijske republike Abhazije i Južne Osetije, koje su se jednostrano otcepile.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com