Politika

Putin razume zašto smo potpisali sporazum s NATO

Mnogo ste uradili za zaštitu i popularizaciju istočno-hrišćanskih vrednosti. Znam to i lično. Mi smo više puta vodili poverljive zatvorene razgovore. Hoću lično da vam zahvalim„, rekao je Putin Nkoliću na početku sastanka u Kremlju.

Predsednik Rusije je ocenio da se odnosi dve zemlje razvijaju uspešno i da će o tome sa Nikolićem razgovarati i danas.

Nikolić je zahvalio na čestitkama rekavši da mu je nagrada koju je juče primio „posebno draga jer nosi ime patrijarha Alekseja Drugog koji je bio u Srbiji kada joj je bilo najteže“.

On je Putinu zahvalio i na vremenu koje je izdvojio za susret sa njiim, iako je, kako je rekao, došao u Moskvu drugim povodom.

„Lično sam zahvalan za to što ste prošle i svih prošlih godina učinili za Srbiju“, rekao je Nikolić.

„Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalnom zbog dva vaša postupka koji se tiču budućnosti Srbije ali i Republike Srpske“, kazao je Nikolić navodeći da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i sprečila ulazak Kosova u Unesko.

Nikolić je kazao da bi „donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome“ i podsetio na postupak ruskog cara koji je „u rat ušao da bi odbranio srpsku braću“.

„Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti UN staviti veto i taj će potez ostati zapamćen u Srbiji… Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da zavalim za podršku koju Srbija ima u u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama“, naglasio je Nikolić.

Nikolić je Putinu zahvalio i za ispoljeno razumevanje za ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima kao i za hrabrost koju Rusija pokazuje u borbi protiv Islamske države.

„Nažalost ovo nije 1999. godina, inače (da jeste) mi ne bismo govorili o bombardovanju Srbije“, kazao je predsednik Srbije dodajući da je to hteo da kaže i pred novinarima.

Putin je ocenio da dve zemlje imaju istorijski dobre odnose, ali da se nada da će se okrenuti sadašnjosti .

„Nadam se da ćemo se sada prebaciti na savremena, pozitivna pitanja dnevnog reda“, rekao je predsednik Rusije navodeći da će sa Nikolićem razgovarati o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima.

Putin je kao značajno ocenio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posetio Moskvu i što će, kako se nada, ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Beograd.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh