• Gradovi

  Putin: Rešenje u Siriji zahteva ustupke od svih

   

   

  Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da postoji „prava šansa“ za okončanje sukoba koji razara Siriju od 2011. godine, ali i dodao da će rešenje zahtevati ustupke od svih učesnika u sukobu, uključujući i sirijske vlasti predsednika Bašara al Asada.

  Putin je govorio u Sočiju na otvaranju mini samita posvećenom Siriji sa svojim kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.

  „Sirijski narod treba sam da odredi svoju budućnost… očigledno je da taj proces neće biti jednostavan i zahtevaće kompromise i ustupke svih učesnika, uključujući i sirijsku vladu“, rekao je Putin.

  Putin je dodao da će Moskva, Teheran i Ankara preduzeti najaktivnije napore da taj posao bude što je moguće produktivniji.

  Putin je rekao da postoji „prava šansa“ za okončanje sukoba koji uništava Siriju od 2011. godine.

  Putin, čija zemlja je glavna podrška sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, želi da pripremi period posle sukoba u Siriji. Asad je uz podršku ruske vojske povratio veliki deo sirijske teritorije od pobunjenika i ekstremista.

  „Pojavila se prava šansa za okončanje ovog gradjanskog rata koji traje više godina“, rekao je Putin na otvaranju samita koji se održava nekoliko dana od novih pregovora o Siriji u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, zakazanim za 28. novembar.

  Putin je izrazio nadu da će dogovori koje bi te tri zemlje mogle da postignu na samitu pomogli da se „ojača teritorijalni integritet Sirije“.

  Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku i Turska koja podržava sirijske pobunjenike pokrovitelji su procesa iz Astane, u okviru koga su uspostavljene četiri zone deeskalacije na sirijskoj teritoriji. To je doprinelo da se smanje tenzije na terenu i da se oko pregvaračkog stola okupe predstavnici vlasti i opozicije da govore o vojnim pitanjima, dok su politički pregovori u Ženevi bili u zastoju.

  Moskva sada želi da taj proces obuhvati i politička pitanja.

  „Zahvaljujući naporima Rusije, Irana i Turske uspeli smo da izbegnemo raspad Sirije, da sprečimo da ona padne u ruke medjunarodnih terorista i sprečimo humanitarnu katastrofu“, rekao je Putin.

  Turski predsednik Erdogan rekao je da su rezultati postignuti u Astani važni ali nedovoljni i da treba sada dati važan doprinos ka političkom rešenju sukoba.

  „Mislim da ćemo ovde doneti odluke od kritičke važnosti“, dodao je Erdogan.

  Iranski predsednik Rohani rekao je da je uloga medjunarodne zajednice da pomogne sirijskom narodu.

  Trojica šefova država treba da razgovaraju o mogućem Kongresu nacionalnog sirijskog dijaloga gde bi se okupili predstavnici vlasti i opozicije u Rusiji. Ta ideja predložena je krajem oktobra ali je sirijska opozicija odbacila, pošto je privrženija ženevskom procesu.

  Još jedan kamen spoticanja na koji su naišle sve inicijative za nalaženje političkog rešenja je sudbina Bašara al Asada, koji je na vlasti od 2000. godine i koji je sada povratio jaku poziciju.

  Putin je primio Asada u Sočiju u ponedeljak. To je bila njegova prva poseta Rusiji i inostranstvu od oktobra 2015. godine, neposredno pošto je Rusija pokrenula svoju vojnu intervenciju u Siriji, koja mu je pomogla da stekne prednost.

  S druge strane sirijska opozicija pokušava da ujedini svoje stavove.Glavne frakcije počele su pregovore danas u Rijadu u prisustvu izaslanika UN za Siriju Stafana de Misturu, koji je najavio da će sura posetiti Moskvu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com