Svet

PUTIN: Šansa za mir realna

Prema zapadnim izvorima, Visoki komitet za pregovore predstavlja najjaču sirijsku opozicionu snagu i okuplja oko 100 grupa koje se bore u građanskom ratu koji u toj državi traje od 2011. Procenjuje se da je takvih grupa oko 200. Visoki komitet je, prema istim izvorima, svoje učešće u ovom dogovoru oročio na dve nedelje, a kao uslov je postavio da sirijska vladina armija ne koristi primirje za postizanje prednosti u odnosu na opozicione borce.

I američki predsednik Barak Obama je izjavio da su „naredni dani odlučujući da svet posmatra“ događaje u Siriji, a američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će se „u narednih mesec dana ili ranije znati namere svih učesnika dogovora u Siriji i biće jasno da li je neophodan prelazak na plan B“.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na to izjavio da „u okviru koalicije kojoj su na čelu SAD ne bi trebalo da bude drugih dvosmislenih razgovora o nekom planu B, o pripremama kopnene operacije, o stvaranju nekih beskorisnih tampon zona, koje su odavno ocenjene kao apsolutno neprihvatljive“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenio realnom šansu da se uspostavi mir, mada je dodao da će proces pomirenja biti „težak i čak protivrečan“. On je izrazio nadu da će i američki partneri slediti osnovnu odredbu dogovorenog primirja prema kojoj se borba sa Islamskom državom, grupacijom el Nusra i ostalim grupama koje je kao terorističke priznao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – nastavlja. Visoki predstavnici sirijske armije su, međutim, u četvrtak saopštili da se pripadnici terorističke grupacije el Nusra koriste i prikrivaju obeležjima grupa umerene opozicije sa kojom se, uostalom, na mnogim tačkama neposredno graniče. Ta je armija juče saopštila da je zauzela sva naseljena mesta na putu Alepo-Hanaser, što je „put života“ kojim se vrši snabdevanje životnim namirnicama, gorivom i drugim potrebnim stvarima kako sirijske vojske tako i grada Alepo.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh