• Svet

  Putin spreman na korak ka Evropljanima

  Putin je na ekonomskom skupu u Sankt Petersburgu, na dan kada je EU produžila deo sankcija uvedenih Rusiji posle njenog pripajanja Krima 2014, rekao da Rusija posle dve godine napetosti s EU „nije zlopamtilo“.

  „Sećamo se kako je sve počelo. Rusija nije počela ovo pogoršanje (naših odnosa), probleme, sankcije. Ali kao što kažemo u našoj zemlji mi nismo zlopamtila i spremni smo da napravimo korak ka našim evropskim partnerima“, rekao je Putin i upozorio da to ne može da bude jednosmerno.

  Savet ministara Evropske unije odlučio je danas da za još godinu dana produži deo sankcija Rusiji „kao odgovor na nezakonito prisajedinjenje Krima i Sevastopolja“ čime se zabranjuju ulaganja na to poluostrvo i uvoz proizvoda u Uniju.

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je prisustvovao forumu, juče je rekao da je puna primena dogovora iz Minska o istočnoj Ukrajini, gde se Rusija optužuje da podržava separatiste, jedini način da se postigne ukidanje sankcija Moskvi.

  Junker je takođe rekao da EU treba da sarađuje s Rusijom uprkos bolnim sankcijama koje su razmenjene između dve strane poslednje dve godine.

  Govoreći okupljenim među kojima su bili italijanski premijer Mateo Renci, kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev i strani investitori, ruski predsednik se založio za „vraćanje poverenja u rusko-evropske odnose“.

  „EU, uprkos poznatih problema u našim odnosima, ostaje ključni ekonomski i trgovinski partner za Rusiju. Nama nije sve jedno šta se dešava našim susedima i evropskoj privredi“, rekao je on.

  Ruski predsednik je rekao da Rusiji nije potreban novi Hladni rat i da je politika zemlje „usmerena na saradnju i traganje za kompromisima“.

  Putin je kritikovao Zapad zbog toga što ignoriše legitimne interese Rusije. Rekao je da nema razloga da NATO nastavlja širenje i ponovio da planovi NATO za postavljanje raketnog štita na istoku Evrope predstavljaju pretnju za Rusiju.

  On je rekao da se program raketne odbrane nastavlja, iako je nestala nuklearna pretnja od Irana, što je NATO naveo kao glavni razlog za jačanje svog istočnog krila.

  Putin je ukazao da su ruska zabrana uvoza hrane iz EU i druge uzvratne mere donete kao odgovor na evropske sankcije.

  Zapad podržao prevrat u Ukrajini zbog NATO

  Ruski predsednik optužio je Zapad da je podržao državni udar u Ukrajini, kako bi opravdao postojanje NATO.

  „Posle Arapskog proleća, oni su se već približili našim granicama. Zašto su morali da podrže državni udar u Ukrajini? Tamo je komplikovana unutrašnja politička situacija i opozicija, koja je na vlasti, danas bi najverovanije došla na vlast demokratskim sredstvima, kroz izbore“, rekao je on.

  Rusija bi, dodao je, sarađivala sa njima kao što je to radila i sa ukrajinskim zvaničnicima pre bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

  Putin je ocenio da su takve akcije posledica neophodnosti da se opravda samo postojanje NATO, preneo je TASS.

  „Potreban im je spoljni neprijatelj, spoljni protivnik, zašto bi inače ova organizacija bila potrebna?“ upitao je Putin.

  On je naglasio da se razlozi za rusko pripajanje Krima zasnivaju na, kako je rekao, državnom udaru u Ukrajini.

  On je dodao da je saglasan sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom da postoji potreba da se ojača misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Evropi.

  Putin, kako prenosi TASS, veruje da zapadna politika jednostranih akcija podstiče haos i da su, umesto toga, potrebni dijalog i potraga za zajednički prihvatljivim rešenjima kako bi se sprečilo ponovno izbijanje Hladnog rata.

  „Ukoliko se nastavi politika jednostranih akcija, ako koraci na međunarodnoj sceni, veoma osetljivoj za međunarodnu zajednicu, ne budu koordinisani, takve (negativne) posledice će biti neizbežne. Ukoliko jedni druge pažljivo saslušamo i ukoliko tražimo ravnotežu u interesima, to se neće dogoditi“, naveo je Putin.

  On je istakao da je Rusiji potrebna tako moćna zemlja kao što su SAD, ali je poručio da SAD ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje poslove i spreče EU da gradi odnose sa Moskvom.

  Putin je ocenio da je najizvesniji republikanski kandidat za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp „kočoperna osoba“ i istakao da nije davao druge procene o njemu.

  299

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com