• Gradovi

  Putin u godišnjem obraćanju naciji predstavio novo oružje

  Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je u dvočasovnom govoru naciji skoro čitav sat posvetio predstavljanju novih visokotehnoloških vidova naoružanja koje „čini američke sisteme PVO besmislenim“.

  Rekao je da je to odgovor na instaliranje američkih sistema protiv-vazduhoplovne odbrane i izlaska SAD iz Sporazuma o ograničenju strateškog nukelarnog naoružanja.

  Putin je naveo da su SAD 2002. godine jednostrano napustile sporazum o protivraketnoj odbrani.

  „Mi smo još dugo pokušavali da s njima uspostavimo konstruktivan dijalog. Predlagali smo da radi smanjenja zabrinutosti i očuvanja atmosfere poverenja, zajedno radimo u toj oblasti. U jednom trenutku se činilo da kompromis može biti nadjen. Ali, ne. Svi naši predlozi su bili odbačeni“, kazao je Putin.

  Po njegovim rečima, „Rusiju nisu želeli da slušaju“, i ona se odlučila za izgradnju novih sistema naoružanja, kakvi ne postoje u svetu, i uz video na velikim ekranima pokazao je šest novih dostignuća.

  „Slušajte sada (Rusiju)!“, poručio je Putin posle demonstracije, što je bilo propraćeno velikim aplauzom u sali.

  Naveo je da je decembra prošle godine lansirana krstareća raketa s nuklearnom bojevom glavom i s „neograničenim radijusom dejstva“ i „nepredvidivom putanjom leta“.

  „Ona je neuhvatljiva za protiv-vazduhoplovnu (PVO) i protiv-raketnu odbranu (PRO)“, kazao je on.

  Putin je rekao da slične rakete nema u svetu, da će se verovatno pojaviti, ali da će Rusija dotle izmisliti nešto novo.

  Po njegovim rečima, Rusija poseduje i „supersonično naoružanje“ „Kinžal“, koje je takodje neuhvatljivo za sisteme PVO i PRO, jer njihove rakete ne mogu da ih stignu.

  Naveo je da je uspešno testirana interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ koja ima „praktično neograničenu dužinu leta“, sposobna da pogodi ciljeve leteći i preko Severnog i preko Južnog pola.

  Rusija sada poseduje i nove „bespilotne podvodne nuklearne uredjaje“, za koje je Putin rekao da su „jednostavno fantastika“.

  Putin je izrazio uverenje da će demonstracija mogućnosti novog ruskog naoružanja odvratiti svakog agresora, i pozvao Zapad da obrati pažnju na upozorenja Rusije o narušavanju strateškog balansa.

  Po njegovim rečima, novo naoružanje „čini američke sisteme PVO besmislenim“.

  „Nadam se da će sve što je rečeno, otrezniti bilo kojeg agresora. A takvi neprijateljski koraci prema Rusiji, kao što su instaliranje sistema PVO, približavanje NATO našim granicama, s vojne tačke gledišta postaju neefikasne“, ocenio je Putin.

  Pri tom je kazao da „rastuća vojna moć Rusije“ nikome ne preti, da Moskva nema planove da ikoga napada i izvrši agresiju.

  „Svaku upotreba nuklearnog naoružanja protiv Rusije i njenih saveznika male, srednje ili bilo koje jačine, Moskva će smatrati nuklearnim napadom na Rusiju. Odgovor će biti momentalan“, upozorio je Putin.

  Naveo je da je „rastuća moć Rusije“ garant mira i ravnoteže na planeti, i kritikovao SAD poslednjih 15 godina pokušavaju da steknu vojnu i svaku drugu nadmoć nad Rusijom.

  „Sve što ste hteli da sprečite, već se desilo, niste uspeli da zadržite Rusiju“, rekao je Putin pred najvišim rukovodstvom države, u govoru koji su prenosile državne televizije, a koji se smatra njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsedničkih izbora u martu.

  Prvi deo Putinovog govora bio je o rešavanju socijalnih pitanja i siromaštva, i o prvazilaženju tehnološke i ekonomske zaostalosti Rusije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com