Gradovi

R. Nikolić: Novi talas infrastrukturnih investicija

Srbiju očekuje novi talas infrastrukturnih investicija zahvaljujući velikom broju sporazuma i ugovora koji su potpisani sa Kinom sa samitu u Rigi, izjavila je danas glavni urednik časopisa „Biznis“ Radojka Nikolić, dodajući da bi za srpsku privredu bilo dobro da se u partnerstvu sa Kinom nađe rešenje i za RTB Bor.

BEOGRAD – Srbiju očekuje novi talas infrastrukturnih investicija zahvaljujući velikom broju sporazuma i ugovora koji su potpisani sa Kinom sa samitu u Rigi, izjavila je danas glavni urednik časopisa „Biznis“ Radojka Nikolić, dodajući da bi za srpsku privredu bilo dobro da se u partnerstvu sa Kinom nađe rešenje i za RTB Bor.

„Reč je o nastavaku dogovora o investicijama koje imamo sa Kinom, koji su sada više precizirani u odnosu na dogovore sa samita u Beogradu (Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope)“, rekla je Nikolić Tanjugu.

On je dodala da je bilo potrebno vreme da se isplanira svaki deo tog posla, s obzirom na to da je uglavnom reč o infrastrkturnim projektima, za koje je potrebno više vremena.

„U svakom slučaju, pred nama je jedan dobar infrastrukturni investicioni talas koji će trajati nekoliko godina, pošto su to stvari za koje ne treba rezultate očekivati za mesec dva ili tri nego za nekoliko godina. Sa druge strane, mi smo jako značajni Kini u ovom delu Evrope, pošto se ona opredelila za put do centralne Evrope, koji će ići nešto vodenim, a nešto kopnenim putem – od luke Pirej, preko Srbije i Mađarske do centralne Evrope“, naglasila je Nikolić.

Ona kaže da je zato Srbija veoma značajna destinacija za Kinu.

Prema njenim rečima, tek će biti objavljeni detalji potpisanih ugovora, od kojih su neki i komercijalni, ali čak i da nismo svuda u većinskom vlasništvu nekog projekta, ipak, za našu zemlj su vrlo dobre kineske investicije koje treba da iskoristimo.

„Kina je danas država koja najviše investira u svetu i to je zemlja čije investicije u inostranstvu premašuju investicije u samoj Kini“, naglasila je Nikolić.

Ona je dodala da sada imamo i sporazum o međusobnom ukidanju viza, koji predviđa slobodno kretanje kineskih i naših građana.

„Verovatno će sada mnogi iz našeg regiona poželeti da su srpske nacionalnosti da bi bez viza mogli da putuju u Kinu i to će naročito poslovnim ljudim znatno olakšati kontakte u Kini“, rekla je ona napomenuvši da mnogi naši ljudi posluju sa Kinezima.

On je dodala da je Kina zaista ogromna zemlja i da je, poređenja radi, Srbija na primer manja nego jedna njihova osrednja provincija.

„Mislim da su se stekli dobri geostrateški i geopolitički uslovi. Nalazimo se na dobrom mestu i zaista predstavljamo geografski najbližu vezu sa centralnom Evropom. Takođe, sa Kinom tradicionom, već vekovima, imamo prijateljske odnose. Nikakvih sukoba nikada nije bilo“, naglasila je Nikolić.

Ona ističe da je sve to doprinelo da je već izgrađeni Pupinov most, koji je spojio obale Dunava između Zemuna i Borče, bio prvi most koji su Kinezi izgradili u Evropi, kao i da Kinezi preuzmu smederevsku železaru.

„Kina želi na primeru Železare da pokažu kako ona može uspešno da radi u Evropi. To je za Kinu test sa kojim ona izlazi pred ostale evropske zemlje i partnere“, rekla je Nikolić.

Ako bi uspeli i RTB Bor, kako navodi, da dovedemo pod takav oblik saradnje – da nam budu strateški partneri, kupe neki deo RTB-a Bor ili se odluče za neki drugi model saradnje – to bi za nas bio izuzetno veliki uspeh.

„To bi bio verovatno veliki uspeh i za Kineze da pokažu, eto, da mogu od jedne kompanije koja berzanski posluje sa vrlo osetljivom robom i gde su cene promenjive da naprave uspešnu kompaniju“, Nikolić.

Sagovornica Tanjuga dodaje da je to važno i za Srbiju pošto je pred nama period u kome moramo da ostvarujemo visoke stope rasta, da bismo se približili krugu razvijenih evopskih ekonomija.

Nikolić naglašava da i ove stope privrednog rasta jesu za poštovanja, ali da privredni rast od dva ili tri odsto nije dovoljan ukoliko želimo u narednih pet ili šest godina brže da se pridružimo društvu razvijenih evropskih ekonomija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh