Gradovi

R. Redford: Na Sandensu, diverzitet dolazi od nezavisnosti

PARK SITI – Legendarni američki glumac i dvostruki Oskarovac Robert Redford odbio je da ulazi u polemiku o odsustvu crnih glumaca na listi nominovanih za predstojeće nagrade Američke filmske akademije.

„Oskari me ne interesuju“, izjavio je Redford novinarima otvarajući sinoć novo izdanje Filmskog festivala Sandens koji je osnovao 1985. u skijaškom centru Park Siti, u američkoj državi Juta, a koji danas važi za najznačajniju smotru nezavisnih fimova u svetu.

„Za mene je važan rad. Ono što iz njega proizilazi, nagrade koje on donosi to je lepo, ali ja o tome ne razmišljam“, kazao je 79-godišnji glumac.

Festival je otvoren u trenutku kada se Američka filmska akademija, koja dodeljuje Oskare, nalazi u središtu žučne polemike jer su se drugu godinu za redom, u trci za prestižne trofeje u glumačkim kategorijama našli samo beli umetnici.

Među onima koji su najavili da će bojkotovati ovogodišnje Oskare, koji će biti uručeni 28. februara u Los Anđelesu, su glumci Vil Smit i Džejda Pinket Smit i reditelj Spajk Li.

„Raznolikost proističe iz reči nezavisnost. To je reč koja je bila moja životna vodilja“, istakao je Redford.

„Ponosni smo načinom na koji prikazujemo raznolikost na festivalu“, dodao je on.

Tokom festivala biće prikazamo oko 120 filmova i dokumentaraca snimljenih u nezavisnim produkcijama. Ova vrsta ostvarenja ima sve više poteškoća da nađe finansijere u Sjedinjenim Američkim Državama gde velike produkcije dobijaju ogromne budžete uglavnom za akcione, naučnofantastične i filmove o superherojima.

Festival, koji traje do 31. januara, posvećen je ove godine nizu aktuelnih gorućih tema kao što su abortus, oružano nasilje i homoseksualnost.

„Mi ne donosimo ova pitanja, već samo upiremo reflektore na umetnike koji ih pokreću“, objasnio je Redford.

On je rekao da nema ništa protiv mejnstrim kinematografije: „Imao sam sreće da budem deo nje“, napomenuo je on, dodavši da je osnovao Sandens s ciljem da omogući nezavisnim filmadžijama da se čuje i njihov glas.

Izvršna direktorka Sandensa Keri Putnam ocenila je da je „ono što se dešava sa Oskarima simptom dubljeg problema koji nije svojstven filmu i medijima“.

„To vidimo i u tehnologiji i u drugim sektorima“, istakla je ona.

Ona je izrazila nadu da će Sandens imati pozitivan uticaj na debatu koja se trenutno vodi, budući da je festival godinama bio odskočna daska mnogim umetnicima na putu ka Oskarima, poput filma „Bruklin“ koji je ove godine nominovan za Oskara.

Photo by Danny Moloshok/Invision/AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh