Novosti online

Радници ФАП-а траже директора из Београда

Ми смо се уторак увече договорили, а тај договор за представнике ФАП-а важи само док не изађу из министарства. Када напусте нашу зграду све се промени, каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде поводом најаве запослених да ће штрајковати глађу.

Договорили су се у Министарству привреде о социјалном програму, повезивању радног стажа и смение руководства фабрике.

– Рекли смо им да предложе новог директора и истог дана ће га влада именовати. Међутим, они имају ирационалан захтев, да ми одавде дамо директора, што је у принципу неодговорно. Зашто би неко из Београда ишао да буде директор у ФАП-у, као да ФАП нема кандидата за директора. То оптерећује договоре у овом тренутку – објашњава Стевановић за „Политику”.

Што се тиче судбине 650 радника, Министарство привреде планира да део њих настави да ради за Војску, а део да пређе код новог инвеститора „Бекто прецизу” у Горажду, који је озбиљно заинтересован за делове фабрике и планира да у ФАП-овој фабрици производи ауто-компоненте.

Следеће недеље би требало да се састану са представницима Министарства одбране и прецизирају колико људи би радило на пословима ремонта војних камиона. Стевановић очекује да на тим пословима буде ангажовано око 200 људи.

Према његовим речима босанска фирма озбиљно је заинтересована да запосли 200 до 400 радника. Истина та фирма нема исти програм као ФАП, али је сличан.

– Део људи би прешао на терет локалне самоуправе. Градска топлана ради у оквиру ФАП-а па бисмо је издвојили и била би јавно предузеће, каже државни секретар и наводи да би преосталих двадесетак радника наставило да ради у новој индустријској зони.

За оне који нису заинтересовани за оно што им држава нуди постоји социјални програм и повезивање радног стажа. Радницу су тражили 300 евра по години стажа, али Стевановић каже да не могу очекивати више од 200 евра, колико су добили остали радници.

Он негира могућност отварања стечаја у прибојском гиганту и подсећа да им заштита траје до 31. маја

– Тада и да хоћемо не можемо да их уведемо у стечај – каже Стевановић.

Он каже да разговори са потенцијалним купцем финском компанијом „Сису” нису прекинути. Они траже да им држава да субвенције од 30 до 50 милиона евра, а неће да положе никакву гаранцију за то, што је за државу у овом тренутку неприхватљиво.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh