• Novosti online

  Радници у „Фијату” ће радити „по позиву”

  КРАГУЈЕВАЦ – Председник Самосталног синдиката фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија (ФКА) Зоран Марковић најавио је да ће запослени у тој компанији у наредном периоду радити „по позиву” али и оценио да то „не значи крај” Фијатове фабрике у Крагујевцу. Марковић је за телевизију Крагујевац потврдио да је пословодство ФКА обавестило запослене да је Министарство привреде одобрило италијанском произвођачу да од 17. јуна може да упућује раднике на плаћено одсуство до краја календарске године.

  „Радници ће наставити да долазе на посао по позиву пошто је менаџмент компаније донео одлуку да се возила производе само у складу са потражњом на светском тржишту”, рекао је председник синдиката.

  Марковић је најавио да радници ФКА неће радити сутра ни у понедељак, 17. јуна, али да ће од уторка, 18. јуна бити позвани на посао.

  „Ово не значи крај Фијатове фабрике и неупоредиво је са случајем некадашње фабрике ‘Застава аутомобили’. Током плаћеног одсуства радници ће примати 65 одсто зараде од просека у последњих 12 месеци”, казао је Марковић.

  Он је рекао да су радници ФКА „доста уплашени” јер је путем друштвених мрежа пренета нетачна информација да Фијат неће радити до краја године.

  „Тачно је да у складу са законом послодавац има право да пошаље раднике на 45 дана плаћеног одсуства, а Фијат је тражио додатних до 87 дана. Производња ће се одвијати према потражњи”, рекао је Марковић.

  Упитан да ли то значи да ће се до почетка августа, радити тек два-три дана недељно, Марковић је одговорио да је то „најгори сценарио”.

  „Математички, ако се гледа са одморима и државним празницима, и ако би и свих 87 дана било плаћеног одсуства, биће 40-ак радних дана на шест месеци. Али то је најгори сценарио”, казао је Марковић, преноси Бета.

  Он је додао да је „аларм” у фабрици ФКА у Крагујевцу „стиснут већ годину и по дана” и да се чека на нови модел који би решио садашње проблеме.

  „Воде се разговори у позитивном смеру и са представницима Владе Србије и компаније која има и жељу и намеру да буде стожер развоја привреде Србије. Верујем, надам се да ће ФКА дуго да ради у Крагујевцу и са нашим наредним покољењима”, рекао је Марковић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com