Novosti online

Радничка неће бити Дражина

Ваљево – Комисија за одређивање назива делова места, улица и тргова града Ваљева није прихватила предлог Равногорског покрета да се Радничка, једна од најпознатијих и најстаријих овдашњих улица, преименује у Улицу ђенерала Драгољуба Михаиловића – Чика Драже. У образложењу ове одлуке које је јавности пренео председник комисије Милорад Радојчић, наводи се да назив Радничка улица нема политичких конотација и да град Ваљево „нема ни улицу са именом вође победничког покрета у Другом светском рату, па може и без вође четничког”.

– Осим тога, у Радничкој живи близу три хиљаде људи, па би у случају евентуалне промене назива улице сви они морали да мењају бројна лична документа и били би непотребно изложени великим финансијским издацима и малтретирању – истакао је Радојчић.

Након што је крајем јануара конституисана, комисија је усвојила платформу за обављање обимног и сложеног посла одређивања назива који је додатно компликован чињеницом да само град Ваљево, без околних насеља, неких приградских центара и без Дивчибара, има више од 460 неименованих улица. Закључак комисије је да се њихови називи предлажу према значајним личностима, догађајима, географским, биолошким, етнографским и сличним појмовима.

– Приликом избора личности требало би водити рачуна о реалној заступљености ратника, научника, привредника, уметника, спортиста и других знаменитих људи, као и о времену у коме су они живели и деловали. Положај, величина и значај улице требало би да буду у складу са њиховим местом, улогом и доприносом – поручио је Милорад Радојчић, додавши да је нужно да се тај посао обавља благовремено, законито и рационално, у интересу грађана и града. Због тога би требало избегавати сваку политизацију и странчарење, закључио је он, уз напомену да ће приоритет бити на именовању улица, тргова и делова града који још увек немају било какве називе.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh