Novosti online

Радомир Николић поново градоначелник Крагујевца

Крагујевац – Према подацима Градске изборне комисије (ГИК) са 164 од укупно 168 гласачких места, у Крагујевцу је победила Српска напредна странка. Коалиција око ове политичке партије освојила је нешто више 34 одсто гласова, што значи да ће у градском парламенту имати апсолутну већину, то јест најмање 44 од укупно 87 одборничких места.

Друга по снази је опозициона коалиција Заједно за Шумадију (ЗЗШ) бившег градоначелника Верољуба Стевановића и Демократске странке, која је добила око 21 одсто гласова. Трећи су социјалисти које је предводила Славица Ђукић Дејановић и ЈС Драгана Марковића Палме, којима је поверење указало 9,3 одсто грађана изашлих на изборе.

Од укупно 154. 227 Крагујевчана са правом гласа, то право је искористило њих 58,38 одсто – 90.060 бирача, а неважећих листића је било 2.304. Реч је о највећој излазности у централној Србији, која ће садашњем градоначелнику Радомиру Николићу омогућити да се, са пуним легитимитетом, поново кандидује за исту функцију.

Будући да ће, због уочених неправилности, избори бити поновљени на четири гласачка места, шансу да уђе у локални парламент имаће још коалиција око Социјалдемократске странке Бориса Тадића. Руска странка је успела да пређе мањински цензус од један одсто, па ће у градској скупштини партиципирати са једним одборником.

– Кампања је била мирна, излазност добра. Захваљујем се коалиционим партнерима на сарадњи, као и свим Крагујевчанима који су нам указали поверење. Обећавам им да ће поново моћи да буду поносни на свој град – изјавио је Николић у ноћи између недеље и понедељка, када је било јасно да СНС тријумфује у Крагујевцу.

Иако је најављивао „апсолутну победу” у граду којим је непрекидно владао једну деценију, а укупно 16 година, бивши градоначелник Крагујевца је у недељу увече, после затварања бирачких места, морао да призна пораз. Имајући у виду да је његова републичка листа, са ДС-ом на челу, прешла цензус, лидер ЗЗШ Верољуб Стевановић ће, осим одборничке, убудуће обављати и функцију народног посланика.

Остаје да се види хоће ли на окупу у Крагујевцу остати Стевановићева предизборна коалиција са Демократском странком, која је изнела мноштво примедаба на ток гласања у централном граду Шумадије, упркос званичном саопштењу ГИК-а да су избори протекли без већих проблема.

– У скупштини ћемо имати 29 представника – кратко је резултате избора прокоментарисао Бојан Стојадиновић, шеф одборничке групе ЗЗШ у досадашњем сазиву локалног парламента, који ће последњи пут заседати шестог маја, на Ђурђевдан – Дан града.

Према речима Славице Ђукић Дејановић, изборни резултат у Крагујевцу је очекиван, с обзиром на расподелу политичке моћи у Србији, али коалиција коју је „прва дама” СПС-а предводила у свом родном граду ипак је ушла у локални парламент.

– Показало се да су три велике политичке опције и даље у визури мојих Крагујевчана. Ми смо ишли да победимо, не да аплаудирамо нашим супарницима, а какве ће постизборне коалиције бити прављене и да ли ће их бити, то остављам победницима да одлуче – изјавила је јуче за наш лист потпредседница СПС-а пошто је ГИК саопштио прелиминарне резултате избора у овом граду.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh