Gradovi

Rajhel: Nemačka šokirana nasiljem koje se širi Kosovom

BERLIN – Nemačka i međunarodna zajednica su šokirani nasiljem koje se širi Kosovom, pa i onim od prošlog vikenda, izjavio je izvestilac Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Balkan Ernest Rajhel.

„Ono što je zaista upitno jeste činjenica da ne postoji jasno distanciranje opozicionih partija od nasilja. Imamo utisak da se opozicija nalazi na demokratskoj stranputici iz koje se hitno mora naći izlaz, rekao je Rajhel u intervjuu za radio Dojče Vele.

Nemačka je, kazao je, uverena da se kosovska opozicija mora vratiti parlamentarnoj raspravi o razlikama u mišljenju, raspravi na osnovu argumenata, ali ne uz suzavac i Molotovljeve koktele.

Rajhel, koji je bio ambasador Nemačke u Prištini, priznaje da sadašnja situacija na Kosovu otežava tamošnjim vlastima političko delovanje.

Ističe da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu Kosova jer sa, kako kaže, dijalogom „slede fundamentalni interesi kosovske suverenosti“ i njihova realizacija, navodeći pritom „ukidanje srpskih paralelnih struktura, kako je nemačka kancelarka Angela Merkel 2011. godine zahtevala u Beogradu“.

On je odbacio navodne teze koje dolaze s Kosova da od dijaloga profitira samo Beograd, jer je u pregovorima za članstvo u EU, a Kosovo nema ni bezvizni režim.

„Što se Srbije tiče, ona, kao i sve zemlje regiona, ima obećanje Evropske unije iz Soluna da će postati član EU. A u slučaju Srbije smo, pored sveobuhvatnih kriterijuma za preuređivanje države i društva po evropskom modelu, dodatno zatražili i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Kosovom“, podsetio je Rajhel.

Govoreći o eventualnoj moguhnosti podele Kosva, Rajhel kaže da SAD, Nemačka i druge evropske države neće dozvoliti stvaraje „države u državi, poput Republike Srpske“.

„To je percepcija kosovske opozicije, koja nije baš u vezi sa stvarnošću“, naveo je on.

Upitan za jačanje uloge Rusije na Balkanu Rajhel kaže da ima poverenje u stratešku orijentaciju Srbije prema EU i zapadnoj zajednici država.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh