• Gradovi

  Uzavrela situacija na Kosovu i Metohiji; Tači: Provozao sam čamcem po jezeru Gazivoda, koje je deo Republike Kosovo; Srbi blokirali put ka Brnjaku

   

  Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa severa Kosova, gde su boravili nekoliko sati. Kod HE Gazivode viđena su dva džipa KFOR-a sa američkim vojnicima. Srbi iz Zubinog Potoka organizovali miran protest i blokirali put ka prelazu Brnjak.

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukli sa severa Kosova i Metohije i da je Beograd dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada, koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM.

  Pripadnici ROSU su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

  Četvorica radnika bespravno su zadržana u Centru za sport. Policija je u stanju najviše pripravnosti, a Vojska Srbije u stanju najviše borbene gotovosti.

  Kako je najavljeno, povodom cele situacije, u 21 sat javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  17.50 – U Zubinom Potoku građani blokirali magistralni put Ribariće-Kosovska Mitrovica ka administrativnom prelazu Brnjak i organizovali miran protest.

  16.10 – Direktor Kancelarije za KiM saopštio je da su se jedinice ROSU pre desetak minuta povukle sa severa i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na severu. To, kaže, dokazuje odakle medijima ta informacija.

  15.55 – Ministar Vulin saopštio da je i dalje na snazi naređenje Vrhovnog komandanta. Dok je tako, VS prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije, napominje Vulin.

  15.50 – Vučić će se u 21 sat obratiti javnosti. Srbi na KiM okupljaju se na više lokacija.

  15.25 – Pripadnici ROSU i dalje su na Gazivodama. Četiri radnika zadržana u objektu Centra za sport i ekologiju, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  14.50 – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da nasilje ne treba da bude način za rešavanje problema i da Priština ne sme da koristi specijalne jednice na sveveru Kosova.

  14.45 – Predsednik Aleksandar Vučić uputio je protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu, saznaje Tanjug.

  14.40 – Tači je otišao sa jezera Gazivode u pratnji sedam vozila ROSU, saznaje RTS.

  14.15 – Kako javlja reporter RTS-a, Hašim Tači se nalazi na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije. Motiv i cilj dolaska trenutno su nepoznati.

  13.55 – Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso kaže za Tanjug da ta misija još nema informacija o upadu pripadnika Rosu na sever Kosova.

  13.45 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode kako bi kosovski predsednik Hašim Tači mogao da se šeta Gazivodama. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić.

  Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.

  Blokada je postavljena u Zubinom Potoku, a Srbi iz Zubinog Potoka ne dozvoljavaju prolaz magistralom. Na prelazu Brnjak u ovom trenutku su tri džipa KFOR-a u kojima su pripadnici američke vojske. Niže, ka jezeru Gazivode, postavljen je još jedan džip KFOR-a i pored njega borbena kola.

  Dva džipa KFOR-a postavljena su kod postrojenja HE Gazivode. Oko džipova se vidi desetak američkih vojnika.

  Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio kako je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obidje jezero Gazivoda i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

  U obraćanju medijima na jezeru Gazivoda Tači je rekao da je prilikom posete imao posebne emocije obilazeći ovaj deo Kosova.

  Kosovski predsednik je rekao da rukovodstvo zemlje i on lično kao predsednik rade za novo, evroatlansko, multietničko Kosovo.

  „Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu. Ja služim svim građanima Kosova“, rekao je Tači.

  Zajedno sa Tačijem u poseti Gazivodama i prelazu Brnjak su bili ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rašit Ćalaj.

  Agencija Beta saznaje da su se svi pripadnici Rosu povukli sa severa i vratili u svoje baze kada je Tači završio posetu Gazivodama i Brnjaku.

  Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić saopštio je danas da prisustvo naoružanih specijalaca na jezeru Gazivode predstavlja primer napada na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i da će imati „nesagledive posledice na njihove živote“.„Mi to više nećemo dozvoliti. Ako već KFOR ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu“, rekao je Rakić.

  U saopštenju se navodi da je on dodao da Srbi „neće više nikada dozvoliti“ da se ovakav upad dogodi i da nastavak prisustva jedinica ROSU na severu ugrožava napore političkih predstavnika Srba da smire tenzije medju narodom.

  Gradonačelnik Zubinog potoka Stevan Vulović je izjavio da će, ako predsednik Kosova Hašim Tači sledeći put dodje nenajavljen na sever Kosova i Metohije „moći da udje“, ali da mu obećava „da sigurno neće moći da izadje“.

  Vulović je ocenio da je dolazak Tačija na branu Gazivode „klasična provokacija“, da očekuju kao i uvek do sad oštru reakciju Srbije i da su „učinili ono što je država (Srbija) od njih tražila u interesu opstanka našeg naroda i mira“.

  Vulović je povodom današnjih dešavanja na jezeru Gazivode naveo da su predstavnici Srba iznenadjeni, jer nisu verovali da Tači neće ispoštovati „ni jednu odluku i ni jedan dogovor medjunarodne zajednice i našeg pregovaračkog tima“.

  „Uspeli smo da uz velike napore sačuvamo mir, mada je eskalacija nasilja bila nadohvat ruke… Na svu sreću nije bilo incidenata, jer da jeste, narod bi reagovao i sigurno bi došlo do krvoprolića“, rekao je Vulović i dodao da su „cevi (ROSU) sve vreme bile uperene u prolaznike u blizini jezera Gazivode“.

  Prema njegovim rečima, kretanje u tom delu Ibarskog Kolašina je bilo ograničeno tokom Tačijeve posete.

  U izjavi za medije Vulović je Tačija nazivao pogrdnim rečima „smradom“, „bitangom“ i „zločincem“.

  Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da EU računa na smirenost i uzdržanost svih strana povodom današnjih tenzija u vezi s posetom kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova.

  Upitana da iznese stav o dolasku Tačija i pripadnika jedinice ROSU na sever Kosova i o reakciji srpskih vlasti, Kocijančič je za agenciju Beta kazala da EU ozbiljno pristupa takvim situacijama i da je „u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući KFOR“.

  „Kao i uvek, očekujemo od svih strana da reaguju smireno i uzdržano“, navela je portparolka Federike Mogerini.

  Pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU rasporedjeni su danas u neposrednoj blizini veštačkog jezera Gazivode u sklopu obezbedjivanja Tačijeve posete toj oblasti. Tači je izjavio da je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obidje jezero Gazivode i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da su, kako je rekao, „albanske paravojne formacije“, maskirane i sa dugim cevima, „napale i zauzele“ Gazivode kako bi Tači mogao da poseti to jezero. Djurić je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredjenje za podizanje policije i vojske Srbije na najviši nivo borbene gotovosti.

  Kosovski predsednik Hašim Tači boravio je oko petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije, javio je reporter agencije Beta sa lica mesa.

  Tači je rekao novinarima da je u pitanju rutinska poseta jezeru Gazivode, jer on, kako je rekao, voli da obilazi lepote Kosova.

  Oko Centra za sport i kulturu u Zubinom Potoku i oko brane i objekta na brani Gazivode nema ni pripadnika ROSU ni pripadnika kosovske policije.

  Oko 13 časova su pripadnici specijalne jedinice ROSU, naoružani i sa fantomkama opkolili objekat Centra za sport i kulturu i Crvenog krsta na jezeru Gazivode, a radnik obezbedjenja Nemanja Milovanović, koji je bio unutar objekta rekao da ne zna razlog zbog kojeg su oni tu.

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je ranije danas da su „albanske paravojne formacije“ maskirane i sa dugim cevima „napale i zauzele“ Gazivode kako bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao da poseti to jezero.

  Djurić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredjenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalštaba VS Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene gotovosti svoje institucije policiju i vojsku.

  Pripadnici ROSU na brani Gazivode

  Kod brane na jezeru Gazovode nalazi se veliki broj pripadnika kosovske policije i njenih specijalnih jedinica ROSU, javio je reporter agencije Beta sa lica mesta.

  Reporter je javio da hidro sistem Ibar Lepenac radi uobičajeno.

  Saobraćaj se na putu od Kosovske Mitrovice do Zubinog potoka odvija bez zastoja.

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je ranije danas da su „albanske paravojne formacije“ maskirane i sa dugim cevima „napale i zauzle“ Gazivode kako bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao da poseti to jezero.

  Djurić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredjenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalštaba VS Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene gotovosti svoje institucije policiju i vojsku.

  Po navodima Novosti, pripadnici ROSU rasporedjeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode.

  „Oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke. Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane“, navele su Večernje novosti.

  PK: Obezbeđivali smo posetu predsednika Tačija prelazu Brnjak i Gazivodama
  Policija Kosova sa odgovarajućim jedinicama je danas bila angažovana na obezbeđivanju pratnje predsednika Kosova Hašima Tačija koja je ostvarena na severu Mitrovice, saopšteno je iz PK.

  „Policijske jedinice su se starale da osiguraju bezbednost za svo vreme posete delegacije na severu, koja je konkretno realizovana na graničnom prelazu Brnjak i kod jezera Gazivoda“, kaže se u saopštenju.

  Treba istaći da se policija starala da sa bezbednosnog aspekta ova poseta prođe u miru i bez incidenata, koja je kao takva i protekla, kaže se u saopštenju i dodaje da će se zalagati za poštovanje zakona tokom ostvarivanja zadataka koji su deo njenih zakonskih odgovornosti.

  Prema prištinskim medijima oko 60 pripadnika Specijalne jedinice Rosu je danas obezbeđivalo predsednika Tačija tokom posete i šetnje kod jezera Gazivoda.

  Vučić naredio najvišu borbenu gotovst vojske

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, a naredba je preneta načelniku Generalštaba, prenose mediji.

  Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode.

  Oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke.

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je direktoru policije Vladimiru Rebiću naložio da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti zbog napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo.

  Stefanović je kazao da je MUP nastaviti da prati razvoj situacije i da će preduzeti sve mere koje država bude naložila, preneo je MUP.

   

  Sputnjik/Beta/RTS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com