• Gradovi

  Рашчишћавали рушевине после НАТО агресије само у ХТЗ опреми

  Крагујевац – Председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања тадашње СР Југославије, Дарко Лакетић изјавио је да су радници фабрике Застава у рашчишћавању после бомбардовања тих постројења носили само ХТЗ опрему и да је пред Комисијом коју води задатак да докаже да ли њихова смрт има везе са бомбардовањем.

  Лакетић је у Крагујевцу казао да су НАТО авиони гађали Заставу како би што више контаминирали средину, а да се у једном тренутку ослободила велика количина пиралена који је доспео до реке Лепенице.

  „У Крагујевцу је највећи проблем пирален и оно што је срамотно, рекао бих за људе који су водили НАТО агресију, што су гађали индустријска постројења која су под великим еколошким ризиком, циљеве који немају везе са војском”, рекао је Лакетић. Он је навео да има намеру да покрене опсежно истраживање везано за анализу животне средине, а не само здравља грађана.

  Лакетић је после шесте седнице Комисије у Крагујевцу рекао новинарима да је преузета обимна документација од Клиничког центра у том граду, Института за јавно здравље, Завода за медицине рада и Дома здравља из Крагујевца.

  „Потребни су нам збирни подаци за Крагујевац и Шумадијски округ, као и сепаратни подаци клиничара о њиховим искуствима о томе каква је била инциденца, учесталост оболевања и смртност пре 10 година, а каква је данас. Ми морамо имати све те податке да бисмо имали релевантан суд”, рекао је Лакетић.

  Он је навео да треба доћи до одговора да ли је нешто деловало, у којој мери и у ком периоду ће се осећати последице на здравље људи како и би се спровеле мере превенције или лечења.

  Лакетић је најавио да ће после Врања и Крагујевца Комисија наставити обилазак о других градова у Србији који су имали контакте са токсинима и еколошке акциденте и најавио да ће међу њима бити Панчево и Нови Сад.

  Комисија ;за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије основана је прошле године, преноси Бета.

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com