• Gradovi

  Raseljena centralna kula Memorijalnog kompleksa

  Raseljena centralna kula Memorijalnog kompleksa

  BEOGRAD – Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas Memorijalni kompleks na Starom beogradskom sajmištu, i najavio da će sledeće godine biti raspisan konkurs za projekat rekonstrukcije centralne kule tog kompleksa, koja je raseljena.

  Kako je rečeno, u pripremi je i zakon o Starom sajmištu.

  Vesić je nakon obilaska rekao da je raseljavanje centralne kule možda i najkrupniji korak koji je do sada urađen kada je reč o uređenju Starog sajmišta.

  Kako je objasnio, taj posao nije bio lak, jer je u kuli bilo dosta umetnika, a neki ljudi su tu i živeli.

  „Svi su dobili nove ateljee, novo mesto za život, dobrovoljno su pristali da izađu odavde i mi sada, kao Grad Beograd, potpuno raspolažemo ovom kulom“, rekao je on i dodao da je obezbeđen novac i da će sledeće godine biti raspisan konkurs za rekonstrukciju kule.

  Kako je dodao, po usvajanju projekta rekonstrukcije počeće se sa sanacijom kule čime će početi da se radi Memorijalni centar Starog sajmišta.

  Vesić je istakao da je u toku postupak rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i druga dva paviljona Memorijalnog kompleksa, Češki i Italijanski.

  „To će trajati, ali sam ubeđen da ćemo uspešno rešiti imovinsko-pravne probleme u ta dva paviljona“, rekao je Vesić.

  Vladika Jovan Ćulibrk saglasio se sa gradskim menadžerom da je raseljavanje centralne kule verovatno najveći i najznačajniji korak do sada učinjen kada je reč o radu na Starom sajmištu.

  Kako je dodao, u centralnoj kuli će se, nakon rekonstrukcije, nalaziti uprava budućeg memorijala.

  „Kula je decenijama bila zapuštena i da sada nije iseljena, u ovu ili bilo koju drugu svrhu, ona bi se obrušila, uništila, a sama bi nestala kao jedan od znakova ovog grada“, rekao je vladika.

  On je istakao da komisija nadležna za Memorijalni kompleks radi kako na centralnoj kuli, tako i na pripremi zakona i projekta za budući memorijal.

  On je najavio da će danas biti održana sednica te komisije na kojoj će se nastaviti sa radom na nacrtu teksta zakona o Starom sajmištu.

  Obilasku Memorijalnog kompleksa prisustvovao je i sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com