Gradovi

Raspisan tender za Železaru, Sertić očekuje prodaju u aprilu

BEOGRAD – Ministar privrede Željko Sertić ocenio je povodom raspisivanja novog javnog poziva za privatizaciju Železare Smederevo, da bi u aprilu, prema prvobitnom planu, bilo moguće i potpisati kupoprodajni ugovor sa investitorom.

„Optimista sam po pitanju objavljivanja tog poziva, jer ne samo da smo imali razgovore sa kineskom kompanijom Hbis, već smo ih vodili i sa još nekoliko potencijalno zainteresovanih grupacija, koje čekaju da objavimo završni poziv i da onda procene da li su zainteresovane“, izjavio je Sertić Tanjugu.

On je naglasio da je Srbiji veoma važno da u ovom trenutku ima ozbiljnu kinesku kompaniju Hbis koja je, kako je naveo, već poslala planove, projekcije i biznis model za Železaru.

I na osnovu tih planova, prema njegovim rečima, kineska kompanija ima interes da dođe na naše tržište.

Sertić je podvukao da je bitno da proces prodaje Železare bude transparentan, javan, da svako može da se javi i da pravila konkursa budu međunarodno priznata, jer se time i dobija kredibilitet.

„Niko više, pa ni Kina, ne radi ništa što je van tržišnog poslovanja“, rekao je ministar privrede, izrazivši nadu da će se na konkurs javiti više kompanija.

Sertić je podsetio da, kada je reč o tenderu, postoje zakonom definisani rokovi i da je procedura usaglašena sa EU, kao i da Srbija poštuje sva međunarodna pravila koje je preuzela.

On je objasnio da je rok za prijavljivanje 30 dana, te da je zatim potrebno nešto vremena za obradu i usaglašavanje podataka.

Prema njegovim rečima, verovatno je da se u aprilu ima ugovor o kupoprodaji sa Hbisom ili nekom drugom kompanijom.

„To će biti dobro za radnike Železare, za grad Smederovo i nastavak proizvodnje, jer nam omogućuje potencijalno kreiranje novih fabrika i novih proizvodnih lanaca koje želimo da implementiramo kod nas na bazi čelika. Tako bi ta vrsta industrijskih pogona postala profitabilna, ali i nama omogućila dodatan broj zaposlenih i na kraju i povećanje BDP-a na osnovu relanog rasta i relanog izvoza“, poručio je Sertić.

Foto Tanjug/N.Milošević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh