Gradovi

Raspisana poternica za 14 Srba sa Kosova zbog ratnih zločina

PEĆ – Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana poternica.

Kako je javio Radio “Kontakt plus” iz Kosovske Mitrovice osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a poternica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prelaze i aerodrom u Prištini.

Sud u Peći je ovu odluku doneo u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično delo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

“Jedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište,” navodi se u poternici koja je dostavljena Kosovskoj policiji od strane suda a u koju je Radio “Kontakt plus” imao uvid.

Neki od Srba za kojima je raspisana poternica nalaze se u inostranstvu.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da Specijalno tužilastvo Kosova, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima jako puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.

“Sud je krivična dela kvalifikovao kao krivično delo ratnog zločina iz člana 152. Krivičnog zakona Kosova koji je na snagu stupio 1. januara 2013. Ratni žločin se može izvršiti samo toklom rata a ovi su izvršeni 1999. godine i ovde dolazi u obzir samo primena Krivičnog zakona SRJ a ne kosovskog koji je restriktivniji mnogo”, rekao je Pantović.

Nisam iznenađen ovim, imamo i “đakovačku grupu” od 15 lica za kojima postoji poternica, nailazi jedan period u kojem ćemo se suočiti sa malom lavinom takvih krivičnih postupaka, rekao je Pantović.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh