Gradovi

Rast kineske ekonomije u 2015. najsporiji za četvrt veka

PEKING – Kineska privreda je prošle godine rasla najsporijim tempom za četvrt veka, budući da zemlja prolazi kroz tešku tranziciju, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, zbog kojih je u međunarodnim oklvirima porasla zabrinutost u vezi sa Kinom kao ključnim pokretačem globalnog ekonomskog rasta.

Povećanje bruto društvenog proizvoda (BDP) od 6,9 odsto na godišnjem nivou predstavlja najsporiji rast Narodne Republike Kine od 1990. godine, kada je zabeleženo 3,8 odsto, godinu dana posle krvavog sukoba na Trgu Tjenanmen koji je potresao zemlju i izopštio je iz međunarodne zajednice, prenosi agencija AFP.

U četvrtom kvartalu lani, rast BDP-a Kine je iznosio 6,8 procenata, što je najslabije od svetske finansijske krize 2008. godine, saopštio je Državni zavod za statistiku, a informacije o kretanju kineske privrede, svetske ekonomije broj dva, uticale su na turbulencije na svetskim tržištima, dodaje francuska agencija.

Oba pokazatelja rasta (kvartalni i godišnji) poklapaju se sa prosečnom prognozom 18 ekonomista koji su učestvovali u anketi AFP-a.

„Ekonomija je u procesu stabilizacije, ali se još nije stabilizovala“, izjavio je za francusku agenciju glavni ekonomista Sitik banke Internešenel u Hong Kongu, Liao Ćun.

Kinesko rukovodstvo – koje je ciljalo rast od „oko sedam odsto“ – nastoji da sa ekonomskog modela iz prošlosti, koji je bio oslonjen na investicije i izvoz, pređe na rast koji bi bio zasnovan na tražnji domaćih potrošača.

Sektor usluga učestvovao je sa 50,5 odsto u kineskom BDP-u prošle godine, navodi se u saopštenju državne statistike, i konstatuje da je to prvi put da on čini više od pola ekonomije.

„Situacija u 2016. će biti manje-više ista kao u 2015. godini, a kineski privredni rast će se i dalje suočavati sa poteškoćama i nestabilnom međunarodnom situacijom“, ocenio je direktor Državnog zavoda za statistiku Vang Baoan.

Napominjući da će se neki sektori suočiti sa smanjenjem proizvodnje, on je istovremeno ukazao na nove brzorastuće oblasti, pominjući pri tome onlajn maloprodaju i industriju automobila na obnovljiva goriva.

„Mislimo da će u 2016. godini kineski ekonomski rast ostati stabilan. Uvereni smo u to“, rekao je Baoan.

Očekuje se da će Komunistička partija smanjiti ciljani rast za ovu godinu, imajući u vidu da je predsednik Sji Đinping rekao da će povećanje BDP-a od 6,5 odsto biti dovoljno za kineske potrebe, navodi AFP.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Kineska privreda je prošle godine rasla najsporijim tempom za četvrt veka, budući da zemlja prolazi kroz tešku tranziciju, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, zbog kojih je u međunarodnim oklvirima porasla zabrinutost u vezi sa Kinom kao ključnim pokretačem globalnog ekonomskog rasta. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh