Novosti online

Rastu napetosti: Rusija zaplenila ukrajinske brodove

MOSKVA – Napetosti na relaciji Moskva-Kijev nastavljaju da rastu nakon vesti da su ruske snage zaplenile tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru, pošto su prethodno na njih otvorile vatru.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je zbog tenzija u vodama oko Krima sazvao je vanredni sastanak sa najvišim vojnim zvaničnicima, javlja AP.

Ranije danas, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je večeras na Fejsbuku da su ruske specijalne snage iskrcale na tri njena broda u Crnom moru, i zapleile ih, prenosi Rojters.

Prethodno je ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogodila dva njena broda i ranila dva mornara.

Rusija se još nije oglasila povodom ovih optužbi.

Ruske snage ranije danas sprečila su tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su.25, preneli su ruski mediji.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Tenzije između Moskve i Kijeva se ne stišavaju.

Pres-služba krimske pogranične uprave FSB saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice presekla državnu granicu Rusije.

S druge strane, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Pojedini vojni analitičari su ocenili da se radi o incidentu koji može da lako da kuilminira u veći sukob. Nezvanične procene same posledice eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine se nižu, a stručnjaci podsećaju na odnos snaga dve države kada je vojna moć u pitanju.

Statistika je neumoljiva i ona je na strani Rusije.

Rusija je već godinama u nazad na drugom mestu po jačini oružanih snaga u svetu dok se Ukrajina nalazi oko 30. mesta.

Ono čime Moskva raspolaže, Kijev može samo da sanja, kaže jedan neimenovani zapadni vojni analitičar i dodaje da je moć Putinove vojske strah i trepet za sve one koji bi i pomislili da ugroze Rusiju.

Jedan od vojnih stručnjaka navodi da su mu neki ruski oficiri rekli da nikada neće dozvoliti da se neko igra sa njihovom državom.

Evo kako to izgleda u brojkama: 

Rusija ima armadu od preko 20.000 tenkova, više od 500 borbenih helikoptera, jedan nosač aviona, više od 60 podmornica, 13 razarača i više od 800 lovaca.

S druge strane Ukrajina ima 39 lovaca, nešto više od 2.000 tenkova, dok u mornarici nema nijedan razarač niti nosač aviona.

Kijev u aktivnom vojnom sastavu ima nešto više oko 200.000 ljudi, dok se rezervni sastav procenju ne milion ljudi.

Rusija može da računa na više od 700.000 hiljada aktivnih vojnih pripadnika dok rezervne snage broje više od 2.500.000 ljudi.

I na kraju, ali možda i najbitnije Rusija ima jedno od najmoćnijih ako ne i najmoćnije nuklearno naoružanje na svetu. Njeni sistemi na tom polju se usavršavaju skoro svake godine i u tom domenu Moskvi nema premca.

Izvor: RTV/Kurir

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh