Novosti online

Расту привреде САД прете спољни и унутрашњи фактори

ВАШИНГТОН – Америчка економија је суочена са ризицима због пооштравања домаћих финансијских услова, као и глобалне економске кризе, изјавила је данас председница америчке Управе федералних резерви (Фед) Џенет Јелен у сведочењу пред Конгресом.

„Финансијски услови у САД су недавно постали мање подстицајни за раст. Ако овакви догађаји потрају, то би могло да угрози перспективе економске активности и тржишта рада”, рекла је Јелен, а преноси агенција Франс прес.

Нејасна политика Кине у вези са курсом јуана је та која, по њеном мишљењу, изазива кризу на глобалним тржиштима, и погоршава забринутост у погледу раста глобалне економије. Како преноси агенција Ројтерс, Јелен је рекла и да постоје добри разлози за убеђење да ће САД остати на путу скромног раста, који ће омогућити Феду да следи курс постепеног прилагођавања монетарне политике.

„Приходи домаћинстава и богаство расту, домаћа потрошња је наставила да напредује, а пословне инвестиције ван нафтног сектора су убрзале у другој половини прошле године”, навела је она.

Такође је изразила очекивање да ће тржиште рада наставити да бележи добре резултате и да ће инфлација порасти ка циљаном нивоу Феда, упркос недавном паду очекивања у погледу раста потрошачких цена. Председница Феда је оценила и да је финансијски сектор САД показао отпорност на шокове на тржишту нафте, наводи британска агенција.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh