Svet

Ratnom vazduhoplovstvu SAD nedostaje 500 pilota

Manjak pilota u odnosu na potreban broj nastao je kao posledica kontinuiranog smanjenja broja aktivnih lovačkih eskadrila, rečeno je na javnoj sednici potkomiteta posvećenoj pitanjima oružanih snaga SAD.

„Bez tih pilota lovačke avijacije, Ratno vazduhoplovstvo (SAD) biće pred velikim izazovom kako da obezbedi nadmoć u vazdušnom prostoru, što je pretpostavka od koje zavisi uspeh svih drugih delova oružanih snaga“, navedeno je na sednici.

americki bombarder juzna koreja

Ocenjeno je da će manjak broja borbenih pilota uticati i na smanjenje osposobljenosti aktivnih pilota jer oni, zbog povećanog broja obaveza, neće moći u dovoljnoj meri da se posvete obuci i trenaži, prenela je agencija Rojters.

General-potpukovnik Džejms Holms rekao je nakon javnog slušanja da je glavni problem činjenica da se broj aktivnih lovačkih eskadrila smanjuje a da svaka ta eskadrila, u normalnim uslovima, godišnje „izbaci“ oko četiri obučena pilota.

U ovom trenutku američko vazduhoplovstvo ima 54 lovačke eskadrile, dok je početkom Zalivskog rata 1990. godine imalo oko 100 eskadrila.

Holms je dodao da će lovačke eskadrile aktivne vojske morati da se ubuduće više oslone na eskadrile koje popunjavaju rezervisti i pripadnici nacionalnih gardi kako bi obezbedile potreban broj pilota.

General-potpukovnik Džon Rejmond je dodao da je na taj problem uticao i veliki broj civilnih avio kompanija koje žele da angažuju vojne pilote, čiji se broj sada već meri hiljadama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh