• Svet

  Raulu Kastru zvaničan doček u Parizu

  To je prva poseta kubanskog predsednika Parizu od posete Raulovog brata, kubanskog lidera Fidela Kastra pre 21 godine.

  raul kastro oland

  Raula Kastra dočekala je ministarka za ekologiju Segolen Roajal. Zatim je kolima stigao do avenije Šanzelize, duž koje su okačene zastave dve zemlje i gde mu je kod Trijumfalne kapije priređen zvaničan doček.

  Izuzev malih grupa pristalica režima vrlo malo ljudi bilo je na poznatoj pariskoj aveniji kojoj je policija blokirala pristup. Kastro će se popodne sastati sa predsednikom Fransoa Olandom a zatim će dva predsednika prisustvovati potpisivanju desetak sporazuma i dati izjave za medije. Uveče će za Kastra biti organizovana državna večera.

  Među sporazumima koji će biti potpisani je i sporazum o preostalom kubanskom dugu Francuskoj od 390 miliona dolara (360 miliona evra). Sutra će se nastaviti sastanci sa predsednicima nacionalne Skupštine i Senata, premijerom Mauelom Valsom i gradonačelnicom pariza An Idalgo.

  Kubanska delegacija se takođe sastaje sa francuskim poslovnim ljudima i sa šeficom Uneska.

  Cilj posete je da dve zemlje razmotre način jačanja privredne razmene. Francuske kompanije traže poslovne mogućnosti posebno u oblasti turizma, saobraćaja, hrane i životne okoline. Kastrova poseta usledila je posle posete Fransoa Olanda Kubi u maju 2015. Francuski predsednik tada je bio prvi zapadni lider koji je posetio Kubu posle istorijskog približavanja Kube i SAD krajem 2014.

  Poseta je usledila posle važnog sporazuma postignutog u Parizu u decembru o ublažavanju kubanskog stranog duga.

  Ovo je prva Kastrova zvanična poseta Evropi od kada je preuzeo dužnost od starijeg brata Fidela 2006. godine. Kubanski predsednik kratko je posetio Rim prošle godine da se sastane sa papom Franjom. Kuba je prošle godine imala procvat turizma posle normalizacije odnosa sa SAD. Broj Francuza u poseti Kubi porastao je 30 odsto 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

  Dve zemlje takođe žele da razviju univerzitetsku i naučnu razmenu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com