Gradovi

Razbijeni prozori na Kući ljudskih prava u Beogradu

SNS osuđuje vandalski čin prema Kući ljudskih prava

Srpska napredna stranka najoštrije je danas osudila vandalsko razbijanje izloga Biblioteke Kuće ljudskih prava i pozvala nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za ovaj nedopustivi čin. „Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, Srpska napredna stranka nastaviće još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilja najoštrije osuđujemo“, navodi se u saopštenju naprednjaka.

BEOGRAD – Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da policija intenyivno radi na pronalaženju počinilaca.

Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.

„Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa, samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela“, rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno“, rekao je Antonijević.

Kuća ljudskih prava u međuvremenu je u saopštenju ocenila da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

„Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija“, navode u saopštenju.

Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi „kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila“.

Ta organizacija takođe navodi da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Nisu otkriveni ni napadači na pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine, uključujući incidente u Mionici, navodi se.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Foto Kuća ljudskih prava

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh