Gradovi

Razgovor o inicijativi za održivi razvoj i zapošljavanje

BEOGRAD – Predsednik PKS Marko Čadež i predstavnici resornih ministarstava i državnih institucija Srbije razgovarali su danas sa nemačkim državnim sekretarom Hans Joahimom Fuhtelom i članovima nemačke delegacije o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje i implementacije Nemačko srpske inicijative za održivi razvoj i zapošljavanje.

Čadež je na sastanku u Privrednoj komori Srbije predstavio nemačkoj delegaciji proces modernizacije komorskog sistema Srbije po ugledu na austrijski model, uz podršku Saveznog ministarstva za razvoj i saradnju Nemačke (BMZ), Nemačke organizacija za tehničku saradnju (GIZ) i privrednih komora Nemačke i Austrije, navodeći da je u pripremi i parlament preduzeća na regionalnom i nacionalnom nivou.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih ciljeva PKS je regionalna saradnja i povezivanje poslovnih zajednica regiona, navodi se u saopštenju PKS.

U saradnji sa nemačkim institucijama, PKS i regionalne komore razvijaće programe podrške u vezi sa aktuelnim pitanjima vezanim za migrante i izbeglice.

Privredna komora Srbije imaće značajnu ulogu u 2016, koju je Ministarstvo privrede proglasilo godinom preduzetništva, i to podrškom malim i srednjim preduzećima da podignu svoje kapacitete, lakše dođu do sredstava za finansiranje i da bolje posluju.

Čadež je predstavio proces uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, u saradnji sa kompanijama i resornim institucijama.

Nemački državni sekretar Hans Joahim Fuhtel, na sastanku u PKS kojem je prisustvovao i Aksel Ditman ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, ukazao je da je neophodno promovisati novi model stručnog osposobljavanja i iskoristiti dobra iskustva, jer tamo gde ne postoji stručni kadar i nezaposlenost je velika.

Fuhtel je dao vrlo konkretne predloge daljih koraka saradnje i izrazio želju da se sa privrednom komorom i svim ostalim institucijama nastavi uspešna saradnja.

Prema njegovoj oceni, nedovoljno je iskorišćen potencijal DEG- nemačke organizacije za investicije i razvoj (Deutsće Investitions – und Entwicklungsgesellsćaft mbH).

Fuhtel je ocenio da je Nemačka zaokupljena problemom migrantske krize i pohvalio pristup Srbije tom pitanju.

Prema njegovim rečima, neophodno je pronaći načine da se još bolje iskoriste mostovi koje između Srbije i Nemačke prave ljudi.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, navela je da to ministarstvo sve kapacitete usmerava ka podršci razvoju preduzetništva, jer je 2016. godina preduzetništva u Srbiji, kao i da postoje zakonske regulatorne incijative mikrofinansiranja MSP.

Nemačko srpska inicijativa za održivi razvoj i zapošljavanje dolazi u pravom trenutku, istakla je ona.

Šef delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap istakao je da Srbija ima ozbiljan industrijski potencijal koji može da se iskoristi za veću saradnju nemačkih i srpskih kompanija, uključivanjem srpskih firmi u lanac dobavljača velikih kompanija.

On je najavio veliku konferenciju početkom februara na kojoj će učestvovati predstavnici državnih institucija Srbije i Nemačke, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/S.Radovanović,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh