Novosti online

Различита виђења о позадини хапшења власника Павловић банке

Бањалука – Како се могло и очекивати, хапшење бизнисмена Слободана Павловића (78), власника Павловић банке, и још троје запослених у том предузећу попримило је политичку димензију. Цео случај прате различите контроверзе још од почетка, када су 18. новембра припадници Сипе претресли просторије банке, по основу пријаве коју је СДС нешто раније поднео Тужилаштву БиХ. Уследио је потом још један претрес просторија и изузимање документације и саслушање самог Павловића.

Део медија све то време тврдио је да се ради о истрази против Милорада Додика, председника РС, што је Божо Михајловић, заменик главног тужиоца БиХ, демантовао рекавши како „нема никакве истраге против Додика”. У Тужилаштву БиХ је завршено саслушање Павловића и троје службеника ове банке у Бијељини Петра Лазића (54), Љиљане Гарић (52) и Благе Благојевића (66), којима се на терет стављају три кривична дела – прање новца, злоупотреба службеног положаја и овлашћења и фалсификовање службене исправе. Бранилац осумњичених адвокат Миодраг Стојановић рекао је новинарима да су осумњичени истакли да ће се у овој фази поступка бранити ћутањем с обзиром на то да им је Тужилаштво ставило на располагање обимну финансијску документацију и прелиминарне налазе вештака финансијске струке.

„Осумњичени су истакли да задржавају право да се, након увида у ту документацију у вези с кредитом из 2007, који је Павловић банка дала Милораду Додику, изјасне детаљније о наводима из основа сумње”, додао је Стојановић.

О целом поступку биће обавештена и амбасада САД у БиХ, будући да је Павловић и амерички држављанин. У вези с овим случајем Милорад Додик оцењује да је реч о покушају наметања страховладе једног режима силе од стране БиХ. „Очигледно је да је створена психоза страха од тих органа или понашања које иде за тим да је данас најважније место у БиХ Тужилаштво БиХ, које нема уставни основ, али то никога и не занима. То је под директним политичким утицајем”, рекао је Додик. Он је оценио да је реч о томе да ће готово свако ко је нешто радио бити прогањан. „Прича која је могла да буде разлог за тако нешто апсолутно није толико значајна и велика да то мора овако помпезно да се ради”, рекао је Додик.

Он је навео да је Тужилаштво сматрало да га „морају пресрести на путу и каубојски ухапсити”.

„Имамо покушај наметања страховладе једног режима силе од стране БиХ. БиХ није могла опстати ни онда када су овде били 500 година Турци, па неће ни ови сада савремени Турци успети ништа”, рекао је Додик. Он је и за прњаворску телевизију К3 рекао да га „хапсе откад зна за себе, али да се осећа потпуно сигурним”.

„Када сам био изабран за премијера, тадашњи СДС је говорио и лагао да сам криминалац и ратни профитер. Када сам завршио мандат, онда су отворили истрагу о томе како сам куповао цвеће и одела министрима, па ме је суд ослободио. Касније су конструисали истрагу о изградњи зграде Владе РС, РТВ дома као и аутопутева да би се и ту касније показало да нема ништа”, рекао је Додик. Бранислав Бореновић, председник ПДП, за бањалучке медије оценио да је хапшење Павловића питање за Тужилаштво БиХ, те да очекује да се све реши без помпе и притисака.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh