Svet

Razljućeni autsajderi dominiraju predsedničkom kampanjom

Između ostalog konstatovano je i da se kriza u Siriji može rešiti samo zajedničkim vojnim i diplomatskim delovanjem SAD i Rusije, kao i drugih zemalja. To će biti teško jer će Moskva i dalje insistirati da presednik Sirije Bašar al Asadjoš neko vreme u prelaznom periodu bude na vlasti čemu se oštro protive SAD i EU.

Svet prolazi kroz brze preobražaje, a posle lažnog kraja istorije koji smo preživeli, globalni pejsaž je sve složeniji i ima sve više važnih igrača na svetskoj sceni, rekao je Vuk Jeremić, direktor CIRSD-a. On je napominuo da Amerika i dalje ima najsnažniju vojsku i privredu na svetu, kao i nisku stopu nezaposlenosti, a pristup zdravstvenoj zaštiti ima više njenih stanovnika nego ikada ranije. Stvari izgledaju dosta dobro, pa je možda iznenađujuće što se čini da u trci za najmoćniji položaj u svetu u ovom trenutku dominiraju razljućeni autsajderi, više nego „pravi takmičari“, ocenio je Jeremić. Pobednik Demokratske stranke u Nju Hempširu, Sanders je obećao čak i revoluciju, preneo je Jeremić, podsetivši i da se urednik „Ekonomista“ upitao „Ameriko, šta se dešava sa tobom“.

Profesor Univerziteta Harvard Džozef Naj je prepričao razgovor sa svojim komšijom, uoči glasanja u Nju Hempširu koji je rekao ne zna da li će da glasa za Donalda Trampa ili Bernija Sandersa. Na njegovu opasku kako može da bira između dvojice ekstremista, komšija mu je odgovorio da želi da pošalje

poruku nezadovoljstva establišmentu i da će u novembru „glasati glavom, a ne srcem“. Sanders i Tramp pokušavaju da zadobiju srca Amerikanaca, ocenio je Naj, navodeći da je enigma šta bi oni radili u spoljnoj politici.

Predsednik vašingtonskog Centra za novu američku bezbednost Ričard Fontejn naglasio je da je Sanders je otelotvorenje levičarske kritike, a Tramp je hibrid, jer hoće da zadovolji i Volst strit i vladu i Kineze i Amerikance i da ono što Tramp priča nema mnogo inelektualnog smisla. Šta će se dalje desiti ne znam, niko ne zna, rekao je Fontejn, dodajući da je „ovo godina kakvu dugo nismo imali“, ali mu instinkt kaže da Tramp neće biti kandidat republikanaca.

Dekan Flečer škole za međunarodne odnose Džejms Stavridis smatra da ovakva izborna trka demokrata i republikanaca neće uticati na spoljnu politiku Baraka Obame. Kao prioriteti će, smatra, ostati izazovi u Evropi, Bliski istok i „sirijska močvara u koju su se svi zaglavili“, dok će se Severnom Korejom, koja se „dugo krčka“, baviti sledeća administarcija.

Sinoćnjem skupu je prisustvovalo više od1.200ljudi, među njima je bilo 20 ambasadora, između ostalih SAD i Nemačke. Debata je održana povodom izlaska petog broja časopisa “Horizont” čiji je izdavač CIRDS.

Komunisti prekinuli Jeremića

Nakon svega nekoliko izrečenih rečenica uvodno izlaganje Vuka Jeremića, skandiranjem su prekinuli nekoliko mladića i jedna devojka u majicama Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Oni su ustali sa svojih stolica u sali hotela Metropol gde je skup održan i na engleskom i srpskom skandirali “USA napolje, “Neće proći NATO fašisti” i “NATO ubice napolje iz Srbije”.Skojevci su visoko uzdignutih pesnica svoje parole skandirali sve dok ih pripadnici obezbeđenja nisu udaljili izsale.Nakon toga, moderator skupa, direktor CIRSD Vuk Jeremić, prokomentarisao je da je rasprava dobila dodatnu dinamiku.Takođe, osvrćući se na skandiranje mladih komunista poljski političar Radoslav Sikorski je, rekao da bi voleo da oni mogu da sede na „njihovim ambasadorskim sastancima u NATO i da vide kako su ozbiljni, dosadni, demokratski i birokratski, ali svakako nisu fašisti“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh