• Gradovi

  Razmena prehrambenih proizvoda Srbije i Rusije raste

  BEOGRAD – Spoljno-trgovinska razmena poljoprivredno- prehrambenih proizvoda između Srbije i Rusije iz godine u godinu beleži sve veći rast, rečeno je na današnjem sastanku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina.

  Od 2005. do 2014. godine ta razmena je povećana čak blizu 12 puta, pri čemu je izvoz uvećan 15,6 , a uvoz sedam puta, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

  U prošloj godini izvoz iz Srbije u Rusiju iznosio je 312 miliona dolara, a uvoz svega 60 miliona dolara čime je na srpskoj strani ostvaren suficit od 252 miliona dolara.

  Na sastanku je konstatovano da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje, a posledica toga je dobijanje dozvola za još pet objekata koji će plasirati robu u Rusiju, piše u saopštenju.

  Kako se podseća, Bogosavljević Bošković je u oktobru ove godine posetila Rusiju gde je na agroindustrijskom sajmu „Zlatna jesen“ održala bilateralni sastanak sa svojim ruskim kolegom Aleksandrom Nikolaevičem Tkačovim.

  Sa njim je, kako se dodaje, razgovarala o povećanju broja odobrenih objekata za izvoz srpskih proizvoda na rusko tržište, trgovinskoj razmeni dve zemlje i daljem usaglašavanju sertifikata u oblasti veterine i bilja.

  U saopštenju se precizira da Srbija ima ukupno 55 odobrenih objekata za izvoz na rusko tržište.

  Foto Tanjug, video/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com