Gradovi

Razrešen sudija ima pravo da uloži prigovor VSS-u

BEOGRAD – Odluka o razrešenju sudije Prekršajnog suda u Čačku Miodraga Plazinića zbog pokušaja da sakrije 33 izvršna predmeta kako bi njihovo izvršenje zastarelo još nije pravosnažna, pošto sudija ima pravo da se žali.

Naime, Visoki savet sudstva doneo je prvostepenu odluku o razrešenju Plazinića funkcije zbog teškog disciplinskog prekršaja iz Zakona o sudijama, na koju on ima pravo na prigovor u roku od 15 dana od dana prijema Odluke, navodi se u informaciji V S S dostavljenoj Tanjugu.

Ako sudija ne izjavi prigovor, prvostepena odluka će postati pravosnažna, a u suprotnom Visoki savet sudstva će odlučivati po prigovoru, precizira se u informaciji V S S.

Takođe se dodaje da „dok Odluka ne postane pravosnažna V S S neće davati komentare u vezi sa postupkom i donetom odlukom“.

Plazinić je, prema pisanju medija, razrešen, jer je “neopravdano odugovlačio postupak izvršenja u predmetima sa kojima je kao izvršni sudija bio zadužen godišnjim rasporedom predmeta za 2014. godinu”.

Disciplinsku prijavu protiv sudije Plazinića podnela je prošle godine u junu Visokom savetu sudstva predsednica Prekršajnog suda u Čačku Danka Đordević.

Mediji prenose da je reč o 33 predmeta, od kojih je kod četiri u trenutku kada su pronađeni nastupila zastarelost.

Zbog svega ovoga došlo je do teškog narušavanja ugleda i poverenja javnosti, tako što je o navedenom postupanju sudije obaveštena javnost u dnevnom listu “Blic”, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju Plazinićeve smene, a prenose mediji.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh