• Novosti online

  RCC: Na samitu u Briselu o proširenju EU i integraciji Zapadnog Balkana

  Razvoj Zapadnog Balkana je zajednička odgovornost, a od dinamike interregionalne saradnje zavisiće i dinamika integracije u Evropsku uniju, izjavila je danas u Briselu buduća generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

  Bregu, koja će od 1. januara 2019. preuzeti tu dužnost od Gorana Svilanovića, govorila je na drugoj sesiji samita EU Zapadni Balkan pod nazivom „Izmedju reči i dela o povezanosti“.

  Proces proširenja, integracije i izazovi transformacije glavne su teme tog skupa koji je danas u Briselu okupio kreatore politika iz regiona i predstavnike institucija EU i zemalja članica.

  Skup treću godinu za redom organizuju „Prijatelji Evrope“ uz podršku Evropske komisije, fondacije Konrad Adenauer, UNDP, RCC i Komande američkih snaga za Evropu, a kako je saopštio RCC, služi kao platforma za razgovore o političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima koja imaju uticaja na Zapadni Balkan.

  „Transformacija Zapadnog Balkana znači povezivanje, odnosno integraciju naših ekonomija u jedinstveno tržište, povezivanje ljudi i zajedničkih vrednosti, naših zajedničkih političkih, sigurnosnih i ekonomskih interesa. Moramo se pobrinuti da ekonomije postanu inkluzivnije. Cela društva, bez ijednog izuzetka, treba da imaju koristi od rasta“, rekla je Bregu.

  Na sesiji o povezanosti, koju je vodila direktorka za Evropu i geopolitiku u organizaciji „Prijatelji Evrope“ Shada Islam, učestvovali su generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima EU u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Radosav Babić, članica delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom i poverenica organizacije „Prijatelji Evrope“ Tanja Fajon, kao i regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

  Panel se bavio glavnim izazovima i mogućnostima vezanim za ključne projekte povezivanja na Zapadnom Balkanu, utvrdjivanjem prioritetnih ekonomskih reformi potrebnih na Zapadnom Balkanu kako bi se održala „verodostojna perspektiva proširenja“, kao i pitanjem da li su lideri sa Zapadnog Balkana posvetili dovoljno pažnje problemima mladih u oblasti obrazovanja i preduzetništva.

  Na preostala dva panela samita bilo je reči o situaciji na Zapadnom Balkanu 15 godina nakon što je EU obećala da će otvoriti vrata regionu i od tada to stalno potvrdjuje, pri tome izbegavajući mogućnost perspektive brzog članstva, kao i o ulozi koju mediji mogu imati u podsticanju pomirenja i uzajamnog razumevanja kao i u povećanju povezanosti.

  U kulturnom delu učesnicima skupa se predstavila Kezza, odnosno Tamara Ristić, producentkinja, live-looping umetnica, pevačica, tekstopisac i muzički izvodjač iz Beograda, saopštio je RCC.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com