• Novosti online

  RCC na samitu Zapadnog Balkana u Sofiji: Veće za regionalnu saradnju produbilo regionalnu saradnju

  Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović pozdravio je danas u Sofiji poziv lidera EU i Zapadnog Balkana da se uradi više u sprovodjenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, saopštio je RCC.

  Svilanović je naveo da je RCC do sada imao „odlučujuću ulogu“ u pružanju podrške pokretljivosti radne snage kao i ekonomske i digitalne povezanosti Zapadnog Balkana s EU.

  „Upravo su razvojna strategija RCC ‘Jugoistočna Evropa 2020’, saradnja na regionalom planu povezanosti, program za mlade i od prošle godine Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor, omogućili da se regionalna saradnja proširi u svim sektorima i da se stvori ‘mreža veza i mogućnosti u regionu kao i sa Evropskom unijom koja je od suštinskog značaja za zbližavanje naših gradjana i ekonomija, ali i za jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i kulturnog i društvenog razvoja’, kao što se navodi u deklaraciji Samita u Sofiji“, naveo je Svilanović na Samitu EU i Zapadnog Balkana.

  Prema njegovim rečima, kapaciteti RCC, okviri i procesi koje je ta organizacija podržala omogućili su unapredjenje aktivnosti i regionalnih programa i planova iz Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

  Svilanović je takodje predstavio glavne rezultate u oblastima investicija, mobilnosti i digitalnih integracija.

  RCC je postigao sporazum da se regionalni sporazum o romingu produži, i da se na Zapadnom Balkanu uvede princip „u romingu kao kod kuće“.

  Samit u Sofiji okuplja lidere iz EU i Zapadnog Balkana, kao i predstavnike Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i RCC kao jedine regionalne medjuvladine organizacije koja je pozvana da se obrati Samitu, navedeno je u saopštenju RCC.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com