• Crna Gora

  RCC u Sarajevu dodelio prvih 12 od 30 grantova za promociju turizma na Zapadnom Balkanu

   

   

  Savet za regionalnu saradnju (RCC) danas je u Sarajevu, u okviru projekta razvoja i promocije turizma, dodelio prvih 12 od 30 grantova ukupne vrednosti od 548 hiljada evra.

  Bespovratna sredstva, koje je obezbedila Evropska unija, dodeljena su najboljim projektima, koji se odnose na unapredjenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

  „Ovi grantovi, odnosno projekti, doprineće proširenju turističke ponude u regionu jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, kako u smislu područja na kojima će se realizovati tako i u smislu onih koji će ih sprovoditi, tako da mogu reći da imamo odličnu regionalnu zastupljenost, zbog čega sam veoma srećan“, rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

  On je dodao da se na ovaj način doprinosi očuvanju prirodnog i kulturnog nasledja u regionu, dodavši da će realizacija ovih projekata doprineti očuvanju ekonomskog razvoja, ali i povećanju zaposlenosti.

  Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore Genoveva Ruiz Kalavera je izjavila da EU turizam smatra pokretačem ekonomskog razvoja, dodavši da Zapadni Balkan može unaprediti ovu oblast i razviti raznovrsnu turističlu ponudu.

  „Projekti kojima su danas dodeljena bespovratna sredstva će istaći zajedničko i bogato kulturno nasledje regiona, što smatramo da pomaže u izgradnji vizije zajedničke budućnosti i doprinosi pomirenju“, rekla je Kalavera.

  Ona je kazala da je EU učestvovala u osmišljavanju ideje, a potom da, zajedno sa RCC-om, radi na realizaciji projekta.

  Kalavera je istakla da EU ovim projektima pomaže region, što bi trebalo da doprinese napretku celog regiona, u pogledu ekonomskog razvoja i zapošljavanja.

  „Turizam je središte razvoja, a kroz turizam se razvija ekonomska saradnja, posebno u pogledu zapošljavanja mladih, kao i za razvijanje raznovrsne turističke ponude, gradjanima iz regina, EU i ostatka sveta, a posebno mladima“, rekla je ona.

  U Balkanskom barometru se navodi da skoro dve trećine, odnosno 57 odsto ljudi za Zapadnog Balkana, koji putuju po regionu, to rade iz zadovoljstva, što otvara mogućnost da se „usmerenim pristupom regionalnim tržištima iskoristi potencijal koji nude ovi turisti“.

  RCC će raditi na medjunarodnoj promociji turističke ponude zemalja Zapadnog Balkana na medjunarodnim sajmovima turizma.

  Sedam od 12 grantova, koji su dodeljeni u prvom ciklusu, biće iskorišćeni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma, uključujući arheološka nalazišta iz rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svetskom ratu, utvrdjenja i kulturno nasledje glavnih gradova.

  Ostalih pet projekata će doprineti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma Via Dinarica, kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

  Grantove su dobile nevladine organizacije i organizacije iz svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

   

  Link Izvora

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Sasa

   8. октобра 2021. at 13:00

   Nije more sve u zivotu postoji toliko lepih destinacija na Balkanu svet to nema.Ja sam preko Autorent-a posetio Uvac i Taru super smo se proveli uzivajuci u prirodnim lepotama.

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com