• Gradovi

  RCC za regionalni rast otporan na klimatske promene

  SARAJEVO/PODGORICA – Savet za regionalnu saradnju (RCC) usmeren je na to da se pruži usklađen regionalni pristup rastu otpornom na klimatske promene, izjavio je danas generalni sekretar RCC, Goran Svilanović, na skupu u Podgorici posvećenom klimatskim i ekološkim izazovima u jugoistočnoj Evropi.

  Regionalnim pristupom se, kako je rekao Svilanović na otvaranju prvog panela ovog skupa na ministarskom nivou, „obezbeđuje veća sigurnost i ekonomska dobit nego što je to slučaj sa izolovanim pojedinačnim intervencijama na nacionalnom nivou“.

  Upozorivši da je jugoistočna Evropa osetljiva na klimatske promene, on je ukazao na to da je njena glavna vodna, energetska, prehrambena i bezbednosna infrastruktura ugrožena povećanjem broja ekstremnih događaja kao što su bile katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj 2014. godine.

  „Jedan od najvažnijih svetskih događaja prošle godine bila je konferencija o klimatskim promenama u Parizu, i naš je zadatak u regionu da se pobrinemo da primenimo odluke iz Pariza a Savet je u potpunosti posvećen ovom cilju“, poručio je Svilanoivić, navodi se u saopštenju RCC.

  Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Branimir Gvozdenović, rekao je u uvodnom obraćanju da je, uprkos brojnim izazovima, regiji potrebna bolja međusobna povezanost u svim oblastima, a posebno u domenu zaštite životne sredine.

  Izvršna direktorka Regionalnog centra za životnu sredinu, Marta Bonifert, naglasila je da je zaštita životne sredine veoma važna za privredu, te da je „zelena ekonomija“ jedini razuman pristup rastu.

  Ministri su zajedno sa drugim međunarodnim partnerima i predstavnicima organizacija civilnog društva razgovarali o stanju životne sredine i klime u jugoistočnoj Evropi, i sagledali postojeću regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

  Posebna pažnja je posvećena prednostima i nedostacima aktuelnih inicijativa.

  U zajedničkoj deklaraciji, pod nazivom „Podgorička inicijativa“, koja je usvojena na sastanku, ministri su podržali regionalni pristup pitanjima zaštite životne sredine i klimatskih promena i pohvalili saradnju sa Savetom za regionalnu saradnju, koji je podržao formiranje Regionalne radne grupe za životnu sredinu.

  Predsedavanje Regionalnom radnom grupom za životnu sredinu danas je od Crne Gore preuzela Srbija.

  Ministri su zatražili od Crne Gore, kao zemlje domaćina ovog sastanka, da se deklaracija prenese i na samitu Zapadnog Balkana koji se na leto ove godine održava u Parizu.

  Partnerske organizacije današnjeg sastanka na visokom nivou su i Globalno vodno partnerstvo za Mediteran, agencija za zaštitu životne sredine Austrije, Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope, Međunarodna unija za zaštitu prirode i nemačko udruženje GIZ.

  U radu skupa su učestvovali i regionalni direktor Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Jan Dusik, i ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker, navodi se u saopštenju.

  Foto Tanjug, Z. Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com