Gradovi

Reagovanja HR povodom hapšenja pripadnika HVO

ZAGREB – Vlada Posavske županije i braniteljska udruženja HVO u BiH ocenili su da je hapšenje hrvatskih branitelja u Orašju zastrašivanje i to uoči katoličkog praznika Svih Svetih.

U poneđeljak su pripadnici SIPA-e zbog sumnje da su počinili zločine nad srpskim civilima uhapsili 10 pripadnika HVO među kojima je i general Đura Matuzović.

To je bio povod za vanrednu sednicu vlade Posavske županije koja smatra da su Hrvati i HVO vodili odbrambeni rat na području te županije.

„Vlada smatra neprimerenim trenutak u kojem su usledile aktivnosti SIPA-e i Tužilaštva BiH, uzevši u obzir katoličke praznike Svi Sveti i Dušni dan“, navodi se u saopštenju vlade Posavske županije.

Smatraju i da se radi o zastrašivanju meštana opštine Orašje što će, kako se navodi, podstaći dalje raseljavanje ljudi sa tog područja.

Ocenjeno je i da „podizanje takvih optužnica“ nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH, uz podsećanje da je reč o pripadnicima HVO-a, hrvatskim državljanima koji imaju i hrvatske činove.

Penzionisani general Josip Lucić je rekao novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoj da hapšenje bivših pripadnika HVO nakon 21 godine stvara nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u BiH.

Penzionisani general Ljubo Česić Rojs rekao je da je neophodno delovati diplomatskim rešenjem i da hrvatska diplomatija mora da zaštiti uhapšene.

„Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove“, dodao je general Ćesić Rojs, prenela je regionalna N1TV.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh