Gradovi

Reagovanje BiH političara na izjave hrvatskih zvaničnika

SARAJEVO – Nakon poslednjih reakcija hrvatskih zvaničnika na hapšenja bivših oficira HVO-a iz Orašja, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima, BiH političari postavljau pitanje do kada Hrvatska planira da se bahato meša u unutrašnju politiku BiH, prenosi portal Klix.

BiH političari upozoravaju da najviši hrvatski zvaničnici direktnim mešanjem u unutrašnja pitanja BiH ponižavaju državne institucije i generalno državu.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je, naime, nakon hapšenja u Orašju rekao da su ona pripremana duže vremena te da je tajming indikativan.

Hrvatski premijer je istovremeno istakao da Hrvatska poštuje nezavisnost pravosuđa, ali da koncept udruženog zločinačkog poduhvata, za šta se terete pripadnici HVO-a, Republici Hrvatskoj nije prihvatljiv jer je tokom rata štitila Hrvate u BiH i branila suverenitet te zemlje.

Na tu Plenkovićevu izjavu reagovalo je Tužilaštvo BiH iz kojeg su poručili da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, ne radi o kvalifikaciji-udruženog zločinačkog poduhvata, već da se navedeni sumnjiče za krivična dela ratnog zločina (zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po komandnoj i individualnoj odgovornosti.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković smatra da se na ovakav način Tužilaštvo BiH pravda političarima iz susedne zemlje, što je, kako smatra, nedopustivo.

„Tužilaštvo BiH je počelo da se pravda i vadi iz te situacije sa obrazloženjem da pripadnici HVO-a nisu optuženi za jednu već za drugu stvar. To je neobjektivno i neispravno“, rekla je Marković za portal Klix.

Ona je istakla da Hrvatska uobičajeno tvrdi da su pripadnici njihovog naroda druge narode odbijali u samoodbrani, a da je tamo gde su ubijani Hrvati reč o genocidu i zločinu nad čovečnošću.

„To je potpuno nerealan i neobjektivan pristup hapšenjima svih osoba koje su osumnjičene za ratni zločin. Mislim da se Hrvatska direktno meša u pravosudni sistem BiH i da želi da posalje poruku da se Hrvati ne smeki dirati bez obzira koga su ubijali i šta su radili tokom rata u BiH. To nije prijateljski, a ni racionalno“, rekla je Marković.

Institucije iz BiH ćute na izjave hrvatskih političara pa tako ne reaguje ni Predsedništvo BiH, ali ni Ministarstvo spoljnih poslova BiH, a Marković smatra da je to pristup „linije manjeg otpora kako se ne bi povredili Hrvati u BiH.

Ističe da su na ponašanje hrvatskih funkcionera reagovali političari iz entiteta RS-a.

„To je potpuno nenormalan pristup spoljnoj politici.Ćuti se na ovakve izjave hrvatskog premijera i predsednice koji su najveći zvaničnici susedne zemlje. Tu se radi o nesposobnosti i nedovoljno hrabrosti predstavnika BiH da se suoče sa problemima“, kazala je Marković.

Zaključila je da Hrvatska želi direktno da sugeriše pravosuđu BiH šta i kako treba da radi što je nedopustivo.

„Da je obrnut slučaj znate kakve bi bile reakcije? Bilo bi i diplomatskih nota i pozivanja ambasadora na konsultacije i konferencija za medije. Sve je do ljudi. I u ovom slučaju ljudi koji su na vlasti u BiH očito nemaju ni hrabrosti, a ni odgovornosti da se suoče sa svim tim“, rekla je Marković za Klix.ba.

Povodom izjava hrvatskih političara, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović se slaži se Markovićevom da se Hrvatska direktno meša u unutrašnje stvari BiH.

„Neverovatno je bahato uplitanje Hrvatske u jedan pravosudni proces u BiH. To je najočitiji demantiji nedavnih poruka zvaničnika iz Hrvatske da nemaju nameru da se mešaju u unutrašnju politiku BiH“, rekao je Magazinović.

Izrazio je zabrinutost zbog toga što Hrvatska očito, kao je rekao, želi da upravlja BiH pravosuđem pri tome zloupotrebljavajući svoj status članice Evropske unije.

„Jedan od razloga za to može biti i njihov strah od istine. Svim osumnjičenim treba dati priliku da dokažu svoju nevinost u fer i poštenim uslovima pred pravosudnim institucijama BiH gde ovaj slučaj treba da se rasvetli“, kazao je Magazinović za Klix.ba.

On dodaje da susjdne zemlje konačno treba da shvate da BiH nije njihova igračka. Na pitanje kako komentariše ćutanje BiH, Magazinović odgovara da su bh. vlasti očito zauzete ubrzavanjem procesa u BiH sa nula kilometara na sat.

„U tom zanosu reformi verovatno nisu primetili da se jedna od susednih država direktno meša u rad pravosuđe BiH“, zaključio je Magazinović.

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović izjavio je za da je ponašanje vlasti Hrvatske o slučaju Orašje primer direktnog uplitanja u unutrašnja pitanja BiH.

„Mislim da na taj način Hrvatska sasvim otvoreno potvrđuje navode o odgovornosti Hrvatske vojske za brojne zločine u BiH tokom rata. Jer kakav smisao ima čitava ova histerija oko uhapšenih pripadnika HVO ako se ne radi o strahu hrvatskih vlasti da će na videlo izaći uloga Hrvatskoj u zločinima počinjenim u Orašju“, pita se Ahmetović.

Dodaje da će se verovatno tokom suđenja koje predstoji saznati nešto više na tu temu.

„Ovde moram podsetiti i na destruktivnu ulogu koju Hrvatska odavno igra u procesuiranju odgovornih za ratne zločine u BiH, pre svega pružajući utočište optuženicima hrvatske nacionalnosti. Verovatno na tu vrstu pomoći mogli bi računati i uhapšeni u Orašji da im sud kojim slučajem ne produži pritvor. Čudi me da Hrvatska, kao zemlja članica Evropske unije koja bi trebala biti primer drugima u regiji, na ovaj način koči razotkrivanje istine u ratu“, rekao je Ahmetović.

Što se pak tiče institucija BiH on mislim da će najbolji odgovor na ponašanje Hrvatske biti pravično suđenje koje će konačno do kraja razjasniti ulogu suseda u ratu u Posavini.

Foto Tanjug/video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh