Gradovi

Reagovanje na govor mržnje na hrvatskoj televiziji

ZAGREB – Savet za elektronske medije pokrenuo je hitnu proceduru utvrđivanja činjenica povodom jednog od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima poslednjih godina, u emisiji „Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1, voditelja Marka Juriča i najavio prijavu Tužilaštvu.

Na vanrednoj sednici Saveta zatraženo je izjašnjavanje vlasnika lokalne TV Z1u roku od 48 sati povodom ovog slučaja.

“Videćemo šta će vlasnik reći, i, kako smo mi sami ne možemo ići dalje od toga, predaćemo ceo postupak Državnom tužilaštvu”, rekla je za Radio slobodnu Evropu predsednica Savet i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić, preneli su hrvatski mediji.

Ođavljujući svoju emisiju, Jurič je, naime, uputio upozorenje građanima da se pripaze kada šetaju Cvetnim trgom, gde se nalazi pravoslavna crkva, jer bi, kako je rekao, neko od “četničkih vikara koji tu stoluju” mogao istrčati i u “svom maniru klanja izveo svoj krvavi pir”.

Jurič je, kako je naglasio, upozorenje posebno uputio majkama sa decom.

Osim toga, predložio je da bi možda bilo dobro da se to mesto poebno obeleži tablama na kojima bi pisalo:

„Pazi oštar četnik u blizini“.

Odmah je reagovalo Srpsko narodno veće, koje je, osudivši Juričeve izjave saopštilo da je Jurič poznat kao osoba koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

“Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano koristi sve radikalniji govor mržnje“, poručuju iz SNV-a.

Oni upozoravaju i da takav govor u najgledanijim televizijskim terminima smatraju posebno opasnim, jer takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada i pretnjii usmerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu, navodi SNV.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh