• BG

  REAGOVANJE NKD: BRUTALNI NAPAD NA GRAĐANSKOG AKTIVISTU – NEOPHODNE EFIKASNE MERE TUŽILAŠTVA I POLICIJE

   

  Niš/Aleksinac, 30. maj 2019. – Nacionalna koalicija za decentralizaciju objavila je da se u Srbiji desio još jedan brutalan i nasilan napad na građanskog aktivistu.

  Ovog puta to se dogodilo u Aleksincu gde je uništen automobil Dušanu Ostojiću.

  Dušan je prethodnih nedelja predvodio građansku akciju protiv seče drveća u glavnoj ulici u Aleksincu.

  Pažnja aktivističke zajednice na ovu priču otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje u vezi sa potrošnjom budžeta i konkursom kojim se ovaj posao u Aleksincu trenutno sprovodi.

  Ovo je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci.

  Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava.

  Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu.

  Pozivamo policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela.

  Podsećamo da je 5. aprila i dalje neidentifikovana osoba napala novinara N1 Milana Stojanovića koji je, između ostalog, u to vreme izveštavao i o seči drveća i građanskoj akciji u Aleksincu.

  O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije.

  NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji.

  LJ.K.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com