• Gradovi

  Realno je da se Stanišić i Simatović brane sa slobode

  BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da je realno očekivati da će bivši šefovi Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović biti pušteni na slobodu do početka ponovljenog suđenja u Hagu.

  „Ne može se predvideti kada će novo suđenje početi, kao ni koliko će postupak trajati, ali je realno očekivati da Stanišić i Simatović budu pušteni na slobodu do početka suđenja“, rekao je Ljajić.

  Ljajić je najavio da će država Srbija, kada bude zakazano novo suđenje, pružiti garancije i Stanišiću i Simatoviću za odbranu sa slobode jer su se „oni dobrovoljno predali Tribunalu“.

  On je za Danas istakao da su se optuženi šefovi Službe državne bezbednosti uvek vraćali u Hag kada se od njih to tražilo i da su postupali po nalozima suda.

  Apelaciono veće Haškog tribunala odlučilo je ranije da Stanišiću i Simatoviću ponovo bude suđeno po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ali i da oni ostaju u pritvoru u Sheveningenu.

  U obrazloženju je navadeno kako se na osnovu identificiranih grešaka u prethodnom postupku ustanovilo dovoljno stavki za novi postupak.

  Prvostepenom presudom izrečenom u maju 2013. godine Haški tribunal oslobodio je Stanišića i Simatovića krivice po svim tačkama optužnice.

  Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, u pritvor u Ševeningenu vratili su se u novembru, kako bi mesec dana kasnije prisustvovali izricanju konačne presude.

  Prvostepenom presudom, donesenom preglasavanjem sudija, Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

  Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com